Ciasta na Wielkanoc

Po pysznym śniadaniu wielkanocnym przychodzi czas na skosztowanie tradycyjnych świątecznych ciast. Chyba większość z nas czeka na ten moment, ponieważ niecodziennie przygotowujemy taką ilość smakołyków. Babka, mazurek, pascha – to obowiązkowe ciasta na święta. Czym jeszcze warto uraczyć naszych gości?

Babka cytrynowa z majonezem

Ciasta na Wielkanoc mogą być tradycyjne, jak i nieco urozmaicone. Tak jest w przypadku babki. Na te święta proponujemy babkę cytrynową z majonezem – połączenie może wydawać się dziwne, ale zapewniamy, że smakuje obłędnie, a majonez, który zastępuje np. olej, w ogóle nie jest wyczuwalny. Ciasto będzie pyszne, delikatne, bardzo puszyste, a jednocześnie odpowiednio zwarte. Jakie są podstawowe składniki babki wielkanocnej? Przede wszystkim mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cytryna oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. To zdecydowanie idealny przepis na wspaniałe święta!

Pascha wielkanocna

Czym byłaby Wielkanoc bez paschy? Przeważnie nie przygotowujemy jej na co dzień, dlatego zapewne wszyscy goście czekają niecierpliwie na ten deser. Obiad wielkanocne może być lekki, by móc skosztować pysznej paschy, której nie skończy się na jednym kawałku! Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, jedynie będziemy musieli poczekać, aż zastygnie w lodówce. Do przygotowania paschy potrzebujemy mielonego sera, żółtek jaj, cukru wanilinowego, cukru pudru, słodkiej śmietanki, masła, żelatyny oraz różnorodnych składników do dekoracji – kandyzowanych owoców, rodzynek, orzechów, płatków migdałowych czy świeżych owoców.

Mazurek wielkanocny

Istnieje wiele wariantów tego smacznego wypieku. Spód może być kruchy, marcepanowy lub biszkoptowy. Wszystko zależy od naszych upodobań. A z czego zrobić masę do mazurka? Wybór również jest ogromny! Najczęściej decydujemy się na masę kajmakową, orzechową lub czekoladową. Jedno jest pewne – mazurek wielkanocny musi być bardzo słodki i efektowny. Na sam wierzch można dodać dużą ilość bakalii, udekorować lukrem lub stworzyć napis „Alleluja!”.

Sernik z kruszonką

Tradycyjny sernik powinien być słodki i puszysty. Odpowiednią konsystencję masy zapewni gładki mielony ser oraz Budyń o smaku waniliowym WINIARY. Równie ważnym elementem ciasta jest pyszna, chrupiąca kruszonka. Ciasto nabierze wyjątkowego aromatu, kiedy dodamy do niego skórkę pomarańczową. Sernik z rodzynkami czy bez – którą opcję wybierzesz?

Karpatka

Czym charakteryzuje się idealna karpatka? Oczywiście powinna mieć puszyste ciasto i delikatny krem. Warto poświecić trochę czasu na przygotowanie tego ciasta, ponieważ domowy wypiek nawet nie może równać się ze sklepowym. Do przygotowania karpatki będziemy potrzebowali tylko kilka składników. Do ciasta parzonego: mąkę pszenną, masło, jajka i wodę. Natomiast delikatny krem stworzymy z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mleka, masła, cukru i mąki pszennej. W święta warto trochę poeksperymentować z ciastami. Do karpatki można dodać toffi, które rozpływa się w ustach i dodaje jeszcze więcej słodyczy. Przeważnie dekorujemy ciasto cukrem pudrem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również kawałki gorzkiej czekolady lub drobno posiekane orzechy. Możliwości jest bardzo dużo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here