Ostatnimi czasy bardzo modna stała się dieta bezglutenowa. Polega ona na wykluczeniu za swojego jadłospisu produktów zawierających ów przerażająco brzmiący gluten. Jest to białko roślinne występujące w ziarnach zbóż. Wiele produktów żywnościowych zawiera w swoim składzie to białko, więc całkowite wykluczenie go z pożywienia wiąże się zatem z wieloma wyrzeczeniami. Po pierwsze, jest to dieta skierowana do osób, które mają zdiagnozowaną celiakię lub alergię pokarmową na gluten. Należy pamiętać, że nie jest to dieta odchudzająca ani zapewniająca receptę na zdrowe życie i zachowanie zgrabnej sylwetki. Eliminacja zbóż i produktów mącznych z jadłospisu wiąże się nierozerwalnie z ograniczeniem podaży węglowodanów i zawartego w nich cennego błonnika i innych witamin. Jest też uboga w żelazo i niektóre witaminy. Dlatego też nie jest to dobry sposób na zmianę swojego stylu życia. By prawidłowo odżywiać się „bezglutenowo” należy być pod stałą kontrolą lekarza lub dietetyka, który udzieli nam wskazówek, by prawidłowo przestrzegać jej zasad z zachowaniem zdrowego rozsądku. Podsumowując, jeżeli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu, zgłośmy się jak najszybciej do odpowiedniego specjalisty, który zleci specjalistyczne badania, po czym stosujmy się do jego zaleceń. Jeśli zaś chcemy schudnąć, warto po prostu rozważyć wizytę u dietetyka lub zmianę swoich nawyków żywieniowych na zdrowsze. Istotne jest także wprowadzenie wówczas do swojego jadłospisu produktów lekkostrawnych i niskokalorycznych.

http://cosmomama.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here