Dieta bogata w warzywa i owoce

Jedzenie może być jednym z najważniejszych narzędzi leczniczych. To, co spożywamy każdego dnia ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Dlaczego warto jeść warzywa i owoce i jak je przygotowywać? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Lukier z posypką

Żyjemy w trudnych czasach. Zwłaszcza w kontekście dbania o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Niby moda na fitness nie maleje, a wokół nas roi się od klubów sportowych i siłowni. Sklepy ze zdrową żywnością kuszą swoim asortymentem. Jednak po drugiej stronie barykady spotykamy się z bardzo wytrwałym i groźnym przeciwnikiem. Cukry, niezdrowe tłuszcze trans, oblepione lukrem pączusie, ciastka i wszelkiej maści, dosładzane napoje, które może i gaszą pragnienie, ale jednocześnie pomału wygaszają w nas zdrowie. Jednocześnie z ekranu telewizora uśmiechają się do nas radośnie czekoladki wypełnione słodkim nadzieniem, czekoladowe jedynie z nazwy. Niemałe wyzwanie dla osób o słabej silnej woli!

Zielono mi

Warto jednak przejść na jaśniejszą (a dokładniej zieloną) stronę mocy, gdzie poza zdrowiem czekają na nas wyśmienite doznania smakowe. Nie bez przyczyny mówi się, iż „zdrowie zaczyna się w kuchni”. Zwłaszcza w kuchni pełnej warzyw i owoców. Witaminy, mikro i makroelementy, antyoksydanty czy błonnik zawarte w warzywach i owocach zapewniają naszemu organizmowi prawidłową pracę i mogą zredukować ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Dieta bogata w te produkty jest jednocześnie dietą smaczną, kolorową i wesołą. W przeciwieństwie do smutnej, typowo amerykańskiej diety (Standard American Diet, czyli SAD), w której przeważa wysokoprzetworzona żywność. Warto postawić zwłaszcza na zielone warzywa, które uznawane są za jedne z najzdrowszych.

Na surowo i w postaci soku

Zielone warzywa, zwłaszcza te liściaste, liściaste najlepiej spożywać na surowo, gdyż na skutek gotowania tracą cenne składniki odżywcze. Podobnie jest zresztą z większością warzyw i owoców. Natomiast najzdrowszym sposobem na obróbkę termiczną warzyw jest gotowanie na parze. Metoda ta pozwala zachować większość cennych wartości odżywczych. Z owoców bardzo dobre działanie prozdrowotne wykazują między innymi cytrusy. Jak potwierdziła Światowa Organizacja Zdrowia, wykazują one bardzo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Jeśli nie przepadamy za owocami w formie stałej, idealnym rozwiązaniem będzie wyciśnięcie z nich soku. Dlaczego warto to robić można przeczytać na https://hurom.pl/Elektryczna-wyciskarka-do-cytrusow-dlaczego-warto-blog-pol-1576054193.html.

Same korzyści

Zdrowa dieta bogata w warzywa i owoce na pewno zauważalnie wpłynie na kondycję naszego organizmu. Warto przekonać się do zdrowego jedzenia, bowiem jest to jedna z tych rzeczy na które mamy całkowity wpływ, a korzyści są niebywałe. Zmieniając przyzwyczajenia dietetyczne możemy zyskać zdrowie, uśmiech i…długowieczność! Naprawdę warto!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here