wino

Wina cieszą się ogromną popularnością na całym świecie ze względu na swoje bogactwo smaków. Mogą być doskonałym dodatkiem zarówno do dań głównych, jak i deserów, odznaczając się przy tym tak wieloma ciekawymi bukietami, że praktycznie każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione. Jednymi z najbardziej cenionych są wina hiszpańskie, które każdy smakosz powinien posiadać w swojej kolekcji.

Dlaczego warto sięgnąć po wina z Hiszpanii?

Wina hiszpańskie cieszą się sławą między innymi ze względu na wieloletnią tradycję ich produkcji w tym kraju. Jego unikatowe podłoże oraz mikroklimat, charakterystyczny dla różnych zakątków kraju, istotnie wpływa na smak winorośli i sprawia, że każdy szczep ma odmienny charakter. Dzięki temu możliwe jest uzyskiwanie wielu wariantów smakowych o tradycyjnym charakterze, które zachwycają bogatym bukietem.

Co więcej, klasycznie produkowane wina hiszpańskie nabierają jeszcze bogatszego aromatu dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach, które pomagają im w osiągnięciu pełnej dojrzałości. Dzięki temu każde z nich jest prawdziwym rarytasem pośród wielu innych win z całego świata.

Najbardziej znane czerwone wino hiszpańskie

Hiszpania to ognisty kraj, z którym najczęściej kojarzone są wina czerwone, o wytrawnym, mocnym aromacie. Jednymi z najbardziej znanych są wina ze słynnego regionu Rioja, w którym tradycja uprawiania winorośli i doskonałe warunki naturalne sprawiają, że jego smak uchodzi za najwybitniejszy. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje sobie Belezos Gran Reserva Rioja. To hiszpańskie wino jest zdobywcą prestiżowej nagrody magazynu “Decanter”, co oznacza, że jest trunkiem wybitnym.

O jego unikatowości świadczy również fakt, że produkowane jest z 45-letnich winorośli, jedynie z najlepszych jej roczników. Starannie przygotowywane, dojrzewa w dębowych beczkach, a następnie w butelkach, zanim osiągnie swój prestiżowy smak. Cieszy przy tym aromatem przypraw i kandyzowanych owoców, jednocześnie pozostając w pełni harmonijne i wytrawne. Ze względu na swoją elegancję, doskonale pasuje do uroczystych spotkań i głównych dań, w szczególności z dziczyzny.

Wino różowe i białe

Na taką samą uwagę koneserów powinny zasługiwać wina różowe i białe, które zachwycają pełnym bukietem i wyjątkowymi aromatami. Wśród nich warto zdecydować się na skosztowanie win koszernych, takich jak Taanug Tempranillo Rosé, które zachwycają aromatem dzikich jagód oraz wyrazistością swego smaku. Idealnie pasuje do wykwintnej, lekkiej kolacji.

Wina białe (Blanco) wytrawne także cieszą się popularnością, zwłaszcza jako dodatek do ryb i owoców morza, które są niezwykle popularne w Hiszpanii. Pomiędzy nimi wyróżnia się nowoczesne Demuerte Blanco, które zawiera aromaty kwiatów i owoców tropikalnych. Jego lekkość i przyjemny smak zadowolą praktycznie każde podniebienie. Na uwagę zasługuje sobie także ze względu na piękną etykietę z cyklu Demuerte, stworzoną przez pasjonatów wina i designu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here