Jak zrobić piękny tort

Niezależnie od tego, czy jesteś zawodowym cukiernikiem, czy może amatorsko próbujesz swoich sił w tej dziedzinie, wykonanie pięknego tortu leży w zakresie Twoich możliwości. Nawet, jeśli piec torty uczyła Cię babcia, warto spróbować nowych receptur oraz nowoczesnych rozwiązań z zakresu cukiernictwa, dzięki czemu tort wyjdzie nie tylko piękny, ale również – powstanie po prostu szybko.

Robienie tortów

To zarówno rzemiosło jak i sztuka. Warto zatem doskonalić zarówno swoje praktyczne umiejętności jak i kreatywność w tym zakresie. Nawet początkującym pomogą w tym pyszne składniki oraz akcesoria z witryny https://sugar-craft.pl/. Obecnie od dawna już odchodzi się od robienia kremów na bazie masła na rzecz lekkich kremów śmietanowych. Bitą śmietanę wystarczy połączyć z odpowiednim stabilizatorem, aby uzyskać nie tylko zwarty i trwały krem, a zatem ładny tort, ale również – krem o wybranym przez siebie smaku. Stabilizatory do bitej śmietany dostępne są w wariantach owocowych, w innych smakach oraz jako neutralne, pozostawiające oryginalny i przyjemny smak bitej śmietany. Na ich bazie powstają kremy do tortów na przykład truskawkowe, albo o smaku egzotycznych owoców. Jeżeli pomimo to obawiasz się, czy na pewno potrafisz pokryć tort kremem w ten sposób, aby nic z jego powierzchni nie spłynęło, to pomyśl o odpowiedniej masie cukrowej na wierzch tortu, na przykład masie cukrowej na top Biała Dama. To nie tylko idealna dekoracja tortu, ale także swoiste zabezpieczenie wewnętrznych warstw biszkoptu oraz kremu, którym jest on przełożony. Masy cukrowe służą zarówno do pokrywania nimi powierzchni tortów, jak i tworzenia dodatkowych dekoracji. Warto jednak rozróżniać masy typu “top” od tych przeznaczonych do wyrobu figurek, posiadających nieco inną konsystencję. Przy odpowiednich akcesoriach oraz odrobinie treningu szybko nauczysz się tworzenia takich dekoracji. W końcu to trochę tak, jak lepienie z plasteliny, co każdy spośród nas robił już w wieku przedszkolnym.

Jak zrobić tort wysoki?

Podstawą jest oczywiście upieczenie odpowiedniej ilości biszkoptu, najlepiej w gotowych formach. Klasyczny tort tak zwany piętrowy, czyli tort okrągły, stosunkowo łatwo utworzyć przy użyciu kilku okrągłych tortownic o różnych średnicach. Nowoczesne akcesoria, a nawet zwykły nóż czy łopatka w połączeniu z odpowiednimi umiejętnościami, pozwalają wyczarować niesamowite kształty! Dzięki nim nikt inny, tylko Ty zdecydujesz jak ostatecznie wyglądać będzie Twój własny wysoki tort. Wybierając wysokiej jakości akcesoria cukiernicze nauczysz się także samodzielnego robienia kwiatów i innych dekoracji z masy cukrowej. Ponadto możesz sięgnąć po gotowe figurki z cukrowej masy, szczególnie kiedy dopiero zaczynasz swoja przygodę z tworzeniem eleganckich dekoracyjnych tortów. Te również znajdziesz w sklepie SugarCraft. Warto pamiętać przy tym, że nie tylko tort dekorowany cukrowymi kwiatami albo figurkami to ładny tort. Z czasem wypracujesz także wiele innych metod zdobienia tortów, ciast, muffinek i innych dekoracyjnych wypieków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here