Jaką mąkę do wypieku chleba wybrać

Samodzielne upieczony chleb ma wiele zalet, dlatego coraz więcej osób przymierza się do jego przygotowania. Często jednak osoby niedoświadczone w pieczeniu chleba skupiają się przede wszystkim na przepisie, a zapominają o wybraniu dobrej mąki. Warto więc pamiętać, że to właśnie odpowiedni rodzaj i typ mąki mogą przesądzić o tym, czy chleb będzie smaczny.

  1. Na co zwrócić uwagę przy zakupie mąki?
  2. Czym różnią się typy mąki?
  3. Bogaty wybór mąk do chleba

Poniżej znajdziesz zestawienie popularnych rodzajów i typów, co ułatwi ci wybranie mąki. Dowiesz się również, gdzie można kupić różne rodzaje naturalnej mąki w przystępnych cenach.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mąki?

Przeznaczenie mąki – a więc do, do czego najlepiej sprawdzi się w kuchni – zależy od tego, w jakim stopniu została oczyszczona oraz jak mocno ją zmielono. Mąka gruboziarnista w ciemnym kolorze ma dodatkowo większą zawartość błonnika. Nawet jeżeli regularnie korzystasz z mąki i wykorzystujesz ją do pieczenia ciast, możesz mieć trudności ze znalezieniem odpowiedniego typu do pieczenia chleba. Na szczęście poniższa lista, która zawiera typy mąk dostępne w tradycyjnych sklepach, na pewno ułatwi ci zakupy. Dzięki temu już pierwsza próba wypieku chleba będzie mogła zakończyć się sukcesem, co wbrew pozorom wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać.

Czym różnią się typy mąki?

W internecie można znaleźć różne listy z typami i rodzajami mąk, jednak warto mieć na uwadze fakt, że niektóre z nich produkowane są według norm zakładowych. Chodzi przede wszystkim o takie mąki jak 500 lub 3000, których zazwyczaj nie da się dostać w sklepach. W związku z tym poniżej znajdziesz wyłącznie te mąki, które można bez problemu znaleźć w sklepach spożywczych.

  • mąka tortowa (typ 450),
  • mąka luksusowa (typ 550),
  • mąka do ciast (typ 650),
  • mąka chlebowa (typ 750),
  • mąka (typ 1050),
  • mąka sitkowa (typ 1400)
  • mąka graham (typ 1850),
  • mąka razowa (typ 2000).

Jak widać, wybór jest naprawdę duży. Z powyższej listy najwięcej składników mineralnych ma mąka razowa typu 2000. Do wypieku chleba warto jednak wybrać mąkę 750, która sprawdzi się w wielu przepisach. Może się jednak okazać, że ze względu na obecność dodatkowych składników lub nietypowy sposób pieczenia, w przepisie na chleb zostanie zaproponowana inna mąka. W takim przypadku (jeżeli masz pewność, że jest to sprawdzony przepis, który warto wypróbować) warto postępować zgodnie z podanymi zaleceniami. Nawet pozornie niewielka zmiana w mące (na przykład zamiana mąki typu 750 na mąkę typu 650) może sprawić, że chleb nie wyjdzie i tylko straci się niepotrzebnie czas oraz produkty wykorzystane podczas pieczenia. Osoby z większym doświadczeniem w pieczeniu mogą oczywiście poeksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Na początek lepiej jednak trzymać się przepisu lub postawić na sprawdzone propozycje, aby uniknąć później rozczarowania w kuchni. Bardzo często jest tak, że ktoś zniechęca się już po pierwszym nieudanym wypieku. Trzymanie się przepisu i korzystanie z naturalnej mąki mogą zminimalizować ryzyko nieudanych wypieków.

Bogaty wybór mąk do chleba

Bez względu na to, czy zdecydujesz się na mąkę chlebową typu 750, mąkę żytnią razową typu 2000 lub inne rodzaje, możesz je zamówić w sklepie internetowym. Dzięki temu zyskasz pewność, że każda mąka powstała z naturalnych składników. W znalezieniu idealnego produktu pomogą ci szczegółowe opisy poszczególnych mąk oraz opinie klientów. Dzięki temu łatwo zweryfikujesz, czy wybrany typ sprawdzi się do pieczenia chleba lub innych przewidzianych zastosowań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here