Morwa biała

Morwa biała to cenna roślina ciesząca się coraz większą popularnością, która związana jest z jej wyjątkowymi właściwościami. Czym jest morwa biała i jak wpływa na organizm człowieka? W jakiej postaci można ją spożywać i czy warto? Wyjaśniamy!

Czym jest morwa biała?

Morwa biała (Morus alba) to niewielkie drzewko owocowe pochodzące ze Wschodniej Azji, które w dzisiejszych czasach uprawiane jest w różnych rejonach na całym świecie. Morwa biała ceniona jest z uwagi na swoje dobroczynne właściwości – owoce i liście morwy białej to cenne źródło kwasów organicznych, aminokwasów egzogennych, pektyn, flawonoidów oraz potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C i witamin z grupy B. Morwa biała bogata jest także w szereg innych cennych makro i mikroelementów, których obecność pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i jego ogólną kondycję.

Właściwości morwy białej – czym charakteryzuje się morwa biała?

Morwa biała to roślina wyróżniającą się szeregiem cennych właściwości, które mają dobroczynny wpływa na zdrowie i sprawne funkcjonowanie organizmu człowieka. Morwa biała wykazuje wysokie właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym minimalizuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości. Przekłada się to na zredukowanie szansy na wzrost „złego”cholesterolu we krwi oraz spowolnienie procesów starzenia. Przeprowadzone badania pozwoliły także na ustalenie, że składniki aktywne zawarte w morwie białej mają dobroczynny wpływ na zmniejszenie wchłaniania węglowodanów, regulowanie poziomy glukozy we krwi oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę.

Morwa biała – co można z niej zrobić?

Owoce morwy białej wyróżniają się słodkim, lekko miodowym smakiem, który ma wielu zwolenników. Morwę białą, szczególnie gdy jest mocno dojrzała, można z powodzeniem jeść na surowo. Duża popularnością cieszy się także suszona morwa, która chętnie wybierana jest jako zdrowa przekąska czy jako ciekawy dodatek do słodyczy i deserów. Morwa biała jest dodawana do czekolady, batonów, musli czy płatków śniadaniowych. Popularnym wyborem wśród miłośników morwy białej są także przetwory z morwy w postaci konfitur, dżemów czy soków. Osoby, które nie przepadają za smakiem morwy białej, a chcą skorzystać z cennych właściwości tego wyjątkowego owocu mogą sięgnąć także po gotowe preparaty zawierające wyciąg z morwy białej w postaci tabletek, kapsułek czy ekstraktów.

Morwa biała- czy warto?

Cenne właściwości morwy białej wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Na rynku dostępnych jest wiele wysokiej jakości produktów i preparatów zawierających wyciągi z tej cennej rośliny, które stosowane są w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych schorzeń. Morwa biała okazuje się szczególnie pomocna przy anemii, cukrzycy typu 2, otyłości, obfitych krwawieniach, problemach naczyniowo-sercowych czy kłopotach związanych z prawidłowym funkcjonowaniem układu oddechowego.

Jednak sięgając do preparatów zawierające morwę białą należy zwrócić uwagę na przeciwskazania do stosowania wyciągów z morwy białej, do których zalicza się reakcje alergiczne, ciążę i okres karmienia piersią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here