Berlin to miasto w którym mieszają się przeróżne narodowości. Idealnie odzwierciedla to jego kulinarna strona, gdyż w samej stolicy Niemiec znajduje się ponad 6800 restauracji i 3000 barów kanapkowych. Można tutaj spotkać kuchnie z niemal każdego zakątka świata. Jednak odwiedzając to miasto, warto poznać go od strony kuchni tradycyjnej.

Gdybym musiał w 3 słowach opisać kuchnię Berlina byłyby to: tłusto, słono, dużo. To jedzenie idealne do piwa, ciężkie, ale sycące i smaczne. Jest to kuchnia lubiana przez Polaków czy Litwinów, ale raczej odrzucana przez Francuzów czy Włochów. Ostatnimi laty Niemcy trochę śmielej podchodzą do własnej kuchni, oferując chociażby tradycyjny street food. Można spotkać również coraz większą liczbę miejsc, w której serwowane są lokalne, tradycyjne potrawy ale w wersji o mniejszej zawartości tłuszczu.

Currywurst – najbardziej znane niemieckie jedzenie, bardzo popularne i łatwo dostępne w Berlinie. jest to niemiecka, wieprzowa kiełbaska z bardzo dużą ilością curry, grillowana lub smażona. Podawana z frytkami lub pieczywem, oraz zawsze w towarzystwie sosów, np. miodowym, czosnkowym, musztardowym, koperkowym. Najbardziej kultowym miejscem serwującym currywursty jest Curry 36. Co ciekawe, w Berlinie znaleźć można muzeum poświęcone tej potrawie. Znajduje się ono pobliżu Checkpoit Charlie, w dzielnicy Mitte. W samej tylko stolicy Niemiec rokrocznie spożywa się ponad 70 mln sztuk tego dania. Kiełbaski te doczekały się również ogromnej ilości wariantów, coraz częściej spotkać można miejsca serwujące nietypowe kiełbaski.

Eisbein mit Sauerkraut – czyli golonka z kapustą, czyli danie doskonale znanie Polakom. Podobnie jak currywurst zawsze serwowane jest z różnymi sosami, a jako dodatek podawane są ziemniaki lub kasza jęczmienna. Tradycyjnie golonka podawana jest z piwem. Jednak w przeciwieństwie do kiełbasek, danie to jest coraz mniej popularne. Wynika to z jego bardzo wysokiej kaloryczności, niemałej ceny oraz dość nieporęcznego spożywania.

Pfannkuchen – w pozostałej części kraju znany pod nazwą Beliner to pączek z ciasta drożdżowego, smażony na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie jedzony jest w sylwestra, jednak dostępny przez cały rok. Można spotkać sporo cukierni specjalizujących się w różnych odmianach Pfannkuchen.

Döner Kebap – mimo iż jest to danie tureckie, to jednak Berlin uważany jest za miejsce, gdzie podawany jest najlepszy kebab na świecie. Jedzenie to na stałe wpisało się w krajobraz stolicy Niemiec, przez niektórych mieszkańców jest traktowane jako danie tradycyjne.

Słodkości – Berlin nie posiada poza Pfannkuchen znanych, lokalnych słodyczy to jest miejscem idealnym dla fanów żelek. To właśnie tutaj dostępna jest największa ilość smaków żelek Haribo. Dodatkowo w Belinie znajdziemy bardzo dużo lodziarni oraz miejsc oferujących uwielbiane przez Niemców Milchreis – czyli ryż na mleku.

Berlin co prawda nie może pochwalić się takimi kulinarnymi tradycjami jak chociażby Madryt czy Rzym, jednak jeżeli kiedyś stolica Niemiec będzie was gościć, polecam spróbować jej tradycyjnych currywurstów, które są bardzo smaczne i tanie, a nigdzie na świecie nie znajdziecie nawet w połowie tak dobrych kiełbasek z curry!

Więcej o kulinarnych smakach przeczytasz na http://pelnakorzysci.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here