Pokonaj kwas

Jeśli mierzysz się z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia w przełyku, masz wrażenie, że pali Cię od środka, najpewniej cierpisz na nadkwasotę, a uczucie, którego doświadczasz, to zgaga.
Zgaga pojawia się w momencie, gdy kwas solny, mający za zadanie strawić zjedzony posiłek, który normalnie powinien znajdować się w żołądku, cofa się do przełyku. Zwykle ma to miejsce po sutym posiłku, kiedy ilość wypełniającego żołądek pokarmu sprawia, że poziom kwasu podnosi się ponad normę i, nie mając innej drogi, kwas wypychany jest do przełyku, który jest bardzo wrażliwy na zmianę ph – stąd uczucie pieczenia i tym podobne dolegliwości.

Co na zgage

Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, więc po pierwsze warto zjadać mniejsze posiłki. Sprawi to, że poziom kwasu nie będzie aż tak wysoki. Dieta również ma znaczenie – im ciężej strawne jest to co zjedliśmy, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości.
Być może to czas, aby ograniczyć alkohol i papierosy, które mają swój udział w powstawaniu problemu. Również mocna kawa, herbata i coca-cola mają swój udział w tym pieczeniu, którego doświadczamy.

Jeśli zmiana diety i nawyków nie pomaga, a domowe sposoby nie radzą sobie ze zgagą, należy udać się do gastrologa, który sprawdzi przyczynę takiego stanu rzeczy. Przedłużająca się zgaga to niebezpieczny stan, ponieważ może prowadzić do wrzodów żołądka i dwunastnicy, a to jest choroba bardzo dokuczliwa i problematyczna w leczeniu.
Aby wykluczyć wrzody, lekarz będzie chciał przeprowadzić gastroskopię, a potem wdroży odpowiednie leczenie.

http://www.alebutik.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKto dzwonił?
Następny artykułJak kupować na wyprzedażach?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here