Wózek gastronomiczny – pomysł na biznes

0
84

Zastanawiasz się nad postawieniem pierwszych kroków w gastronomii lub rozwojem dotychczasowej firmy? Wózki gastronomiczne to rozwiązanie, które cieszy się rosnącą popularnością w ostatnich latach. Te wyjątkowe pojazdy pozwalają na świetne zarobki przy relatywnie niskich kosztach prowadzenia działalności, a samo przyrządzanie potraw jest łatwe i nie wymaga wysokich kwalifikacji. Co sprawia, że wózek jest doskonałą alternatywą wobec standardowej restauracji i jak należy się przygotować do prowadzenia takiego biznesu?

Jak działa wózek gastronomiczny?

Wózki gastronomiczne to proste pojazdy wyposażone w niezbędne urządzenia, pojemniki i akcesoria umożliwiające prowadzenie sprzedaży określonego typu produktu. Może to być kawa, lody, zapiekanki, gofry czy wiele innych – wszystko zależy od Twojej kreatywności. W tym wypadku również liczy się jakość żywności, na której nie można oszczędzać, dlatego istotne jest zarówno zaopatrywanie się w smaczne składniki, jak i zainwestowanie w odpowiednie wyposażenie.

Cena wózka gastronomicznego zależy od tego, jakie akcesoria do niego załączono. W Polsce działa wyspecjalizowana firma Foodbike, która tworzy spersonalizowane wózki gastronomiczne. Zyskujesz możliwość kompleksowego zaprojektowania wyglądu zewnętrznego pojazdu przez łatwe w użytkowaniu narzędzia – możesz wybrać szyld, kształt i kolorystykę poszczególnych elementów. Ponadto wystarczy, że poinformujesz markę o tym, jaki typ produktu masz zamiar sprzedawać, a projektanci wybiorą sprzęt w pełni dostosowany do Twoich potrzeb. Wykonany w ten sposób wózek gastronomiczny umożliwi Ci prowadzenie sprzedaży żywności wysokiej jakości.

Wózki gastronomiczne – specyfika pracy

W tym wypadku także niezbędne jest przejście przez biurokrację, jednak jest to znacznie prostsze. Wózki gastronomiczne muszą uzyskać zezwolenie sanepidu na prowadzenie sprzedaży żywności. Kontrola jakości pozwoli określić, czy sprzęt i akcesoria spełniają restrykcyjne normy jakości. Musisz również zarejestrować działalność gospodarczą. Jest to niezwykle łatwe, a korzystne ustawodawstwo pozwala na szereg ulg dla początkujących przedsiębiorców (na przykład zwolnienie z ZUS-u na start). Potrzebujesz również zgody właściciela posesji, by ustawić na jego terenie wózek. Takie zezwolenie może kosztować 100, 150, 200 czy 500 złotych miesięcznie w zależności od lokalizacji i jej potencjału, ale często można ustawiać wózki gastronomiczne bezpłatnie. Do tego istotne są produkty, z których wytwarzać będziesz poszczególne potrawy czy napoje. Warto zainwestować w ich jakość.

Co istotne, wózki gastronomiczne dają pole do popisu kreatywności. Ważne jest śledzenie rynku i tego, czego aktualnie potrzebują potencjalni klienci. Jednego dnia możesz ustawić wózek pod biurowcem i tam serwować napoje spragnionym pracownikom, następnie przenieść wózek na bulwar, po którym porusza się wielu spacerowiczów, a innym razem – wybrać na festiwal plenerowy czy nawet osiedlowy festyn. Co więcej, to samo dotyczy oferty. Możesz płynnie zmieniać typ oferowanego produktu jeśli tylko wyposażysz wózek gastronomiczny w odpowiedni sprzęt wysokiej jakości. Latem możesz zająć się prowadzeniem sprzedaży lodów, a zimą proponować zmarzniętym przechodniom gorące zupy i apetyczne zapiekanki? Możliwości wózków są nieograniczone.

Zalety wózków gastronomicznych

Co sprawia, że wózki gastronomiczne cieszą się tak dużym zainteresowaniem w ostatnich latach?

  • Koszty prowadzenia działalności są dużo niższe. Najem lokalu pod restaurację w dużym mieście to koszt nawet kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie. Do przyrządzania żywności potrzebny jest również sprzęt. Kuchenka odpowiedniej jakości to często wydatek na poziomie pięciu do dziesięciu tysięcy złotych. W tym wypadku koszty są znacznie niższe.
  • Wózek gastronomiczny zwraca się zazwyczaj w ciągu jednego sezonu, a jeszcze można sporo zarobić. Na sprzedaży żywności można zarobić nawet dwadzieścia tysięcy złotych miesięcznie.
  • Dzięki niższym kosztom prowadzenia biznesu można postawić na jakość posiłków, co dodatkowo pozwoli Ci zaskarbić sobie sympatię klientów.
  • Elastyczność ma ogromne znaczenie. Wózki gastronomiczne dają dużą swobodę i możliwość podążania za oczekiwaniami rynku.
  • Polscy konsumenci pokochali wózki gastronomiczne. To wygodne rozwiązanie dla przechodniów, którym brakuje czasu na korzystanie z restauracji.

Brzmi kusząco? Nic dziwnego! Wózki gastronomiczne to nowatorski sposób na biznes, który zyskuje ogromną popularność w całej Polsce. Warto znaleźć swoją niszę już teraz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here