Warto wiedzieć, że żurawina jest bardzo zdrowa i powinniśmy ją jeść przez cały rok. Zawiera bowiem bardzo dużą ilość witaminy C i błonnika, a porcja liczy tylko 45 kalorii. Znajdziemy w niej też przeciwutleniacze, które pomagają zwalczyć różne choroby. Co ciekawe, jest zdrowsza niż wiele warzyw i owoców – truskawki, szpinak, brokuły, czerwone winogrona, jabłka, maliny, wiśnie i czereśnie.

Co warto wiedzieć o żurawinie?

Jedna filiżanka żurawiny liczy 8, 983 zdolności antyoksydacyjnej. Tylko borówka może pochwalić się wyższym wskaźnikiem, dzika ma 13, 427, a uprawna 9, 019. Mrożona żurawina jest dostępna przez cały rok. Możemy też śmiało kupić w sklepie świeżą żurawinę. Świeżą możemy przechowywać szczelnie w plastikowej torbie w lodówce, wtedy wytrzyma nawet dwa miesiące. Jednak należy uważać, jeśli zaczną mięknąć i zanikać, powinniśmy je wyjąć i nie przechowywać dłużej. Z kolei gotowana żurawina może wytrzymać miesiąc, jeśli będziemy przechowywać ją w lodówce w przykrytym pojemniku.

Żurawina w diecie

Suszoną możemy śmiało dawać do ulubionych płatków śniadaniowych. Warto zawierać 100% sok żurawinowy. Dobrym będą również babeczki, które mają wyjątkowy kolor i smak. Możemy ją też dodawać do kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie. Ma również niesamowite korzyści zdrowotne. Przede wszystkim polecana jest osobom, które mają problemy z nerkami. Chroni bowiem przed przywieraniem bakterii do ścianek dróg moczowych. Zapobiega również zakażeniom H. pylori w żołądku, które prowadzą do choroby wrzodowej. Może także spowolnić tworzenie się płytki nazębnej.

Interesujesz się zdrowym trybem życia? Odwiedź 30wtrampkach.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here