7 sposobów na poprawę jakości wody

Jako użytkownicy końcowi chcielibyśmy, aby woda którą otrzymujemy w kranie była nie tylko wizualnie czysta, ale też zdrowa i nadająca się do picia. Co takiego dzieje się z wodą zanim trafi ona do naszych kranów? Z jakimi zanieczyszczeniami borykają się urzędy i laboratoria, które są odpowiedzialne za dobrą jakość wody? Kiedy tak naprawdę woda jest zdatna do spożycia? Zapraszamy czytelników https://mojewygodnewnetrze.pl/ do zapoznania się z tym krótkim tekstem o jakości wody, sposobach jej oczyszczania przemysłowych i domowych.

Testy jakim podlega woda

Wygląd

Pierwszym testem jakiemu jest poddawana woda, jest ogląd jej stanu. Wygląd wody powiem może nam dać szereg szereg informacji o jej stanie. Zatem sprawdza się jej barwę, zapach, przejrzystość i smak. W przypadku barwy zmianę obserwuje się w takim wypadku, gdy woda zawiera związki chemiczne i metale. Za barwę odpowiadać będzie również obecność mikroorganizmów w wodzie. Natomiast smak i zapach, niezależnie od składu chemicznego, określa to, czy konsument będzie akceptował wodę do spożycia. Skład chemiczny wody może być zdrowy, ale w przypadku, gdy ma nietypowy smak lub zapach jest odrzucana przez konsumenta jako niedobra.

Bakterie

Woda nie musi być całkowicie wolna od bakterii, aby była zdatna do spożycia. Proces uzdatniania wody ogranicza ilość bakterii w wodzie, najczęściej stosowaną metodą jest chlorowanie wody. Nowocześniejszą metodą jest ozonowanie wody.

Właściwości fizyczne i chemiczne

W procesie uzdatniania wody ustala się również jaka jest zawartość metali, odczyn oraz przewodność. Właściwości te mogą być różne w zależności od źródła wody, mogą być też informacją o kondycji sieci wodociągowej albo o zaistnieniu skażenia metalami ciężkimi.

Twardość wody

To parametr, o którym słyszy się najwięcej i najczęściej. O tym z jak twardą wodą mamy do czynienia decyduje zawartość w wodzie związków magnezu i wapna. To właśnie one są odpowiedzialne za niszczenie naszych instalacji, pralek, zmywarek, Osadzając się na rurach tworzą nieestetyczne białe naloty. Dla naszych domowych urządzeń twarda woda jest utrapieniem. Nie tylko osadzający się kamień zaburza pracę urządzenia, ale również pod warstwą osadu często dochodzi do powstawania korozji. O ile kamień zawarty w wodzie wodociągowej jest szkodliwy dla domowych urządzeń, o tyle dla zdrowia już nie. Twarda woda, a więc zawierająca duże ilości wapnia i magnezu są nam potrzebne do życia. Takie składniki mineralne są dobrze przyswajane przez organizm na co wpływa jego forma z jonizowana. Obserwowane negatywne skutki działania twardej wody na organizm człowieka, to jedynie przesuszenie drobne skóry lub włosów. Zatem kierując się jedynie względami zdrowotnymi nie mamy powodu usuwać związków wapnia i magnezu z wody.

Domowe oczyszczanie wody

Gotowanie

Kiedyś bardzo powszechny sposób uzdatniania wody do picia. Obecnie nieco zapomniany ze względu na istnienie dużej ilości filtrów, w które możemy zaopatrzyć się w sklepach. Aby oczyścić wodę metodą gotowania należy doprowadzić ją do wrzenia i utrzymywać w tym stanie 5 – 10 minut. Im dłużej woda jest gotowana, tym będzie bardziej czystsza. Wadą tej metody jest to, że woda po tak długim gotowaniu staje się mniej smaczna.

Poprawa smaku

Aby wodę używać do pojenia ludzi warto ją po przegotowaniu poprawić smakowo. Najlepszą metodą jest dołożenie do niej składników poprawiających jej smak. Wśród produktów, które podniosą smak wody są mięta, bazylia, imbir, ogórek, cytryna, truskawki lub pomarańcze. Zaprawianie wody niewielką ilością soku z tych produktów lub wrzucenie całych owoców (lub warzyw) sprawi, że woda będzie smaczna. Dodatek warzyw i owoców wpłynie też na regulację trawienia, wzmocni układ odpornościowy i wpłynie na detoksykację organizmu.

Miedź

Sposobem nieco zapomnianym, a znany już od starożytności jest przechowywanie wody w naczyniach miedzianych. Obecność miedzi sprawia, że zabijane są bakterie i wirusy bytujące w wodzie. Miedź także alkalizuje wodę. Jednak nie jest to szybka metoda, aby woda stała się zdatna do picia trzeba przechowywać wodę w naczyniu miedzianym co najmniej 16 godzin. Współcześnie naukowcy  też zauważają wiele pozytywów spożywania wody przechowywanej w miedzianych naczyniach. Taka woda wpływa zbawiennie na skórę, reguluje trawienie i poprawia funkcjonowanie tarczycy.

Filtry

Technologia domowego filtrowania wody używa wiele różnych sposobów, aby sprawić wodę zdatną do picia.

Sedymentacja

To metoda oczyszczania wody wykorzystująca siłę grawitacji. Woda przepływając przez taki filtr pozostaje wolna od substancji o wielkości 1 µm. Najbardziej znanymi filtrami wykorzystującymi tę metodę to filtr siatkowy i filtr sznurkowy. Filtracja tą metodą pozwoli na oczyszczenie wody z cząstek wielkości w przybliżeniu ziarenka piasku.

Technologia węglowa

To najbardziej znany sposób oczyszczania wody, a filtr oparty jest na istnieniu węgla aktywnego o specjalnej konstrukcji, ma on właściwości absorpcyjne. Filtr węglowy usunie substancje organiczne, fenole i chlor. Tą metodą również poprawimy smak wody.

Zmiękczanie wody

Technologię zmiękczania na ogół stosuje się w filtrach, które obsługują cały dom. Polega ona na usuwaniu związków magnezu i wapnia i zastępowania ich jonami sodu.

Odwrócona osmoza

To metoda pozwalająca na usunięcie praktycznie wszystkich zanieczyszczeń. Wodę w ten sposób można oczyścić z bakterii, wirusów i związków organicznych. Woda zostaje przez membranę przepuszczona pod wysokim ciśnieniem. W ten sposób zostają zatrzymane wszelkie zanieczyszczenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here