gotowanie na parze

Sposób przyrządzania posiłków jest równie ważny jak same składniki naszego jedzenia. Jemy warzywa, owoce, chude mięso, ryby, pijemy soki warzywne oraz owocowe i nie zapominamy o ciemnym pieczywie. Smażone dania są bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. Dlatego warto dowiedzieć się dlaczego i w jaki sposób gotować na parze oraz dlaczego ciepłe posiłki są tak ważne dla naszego organizmu.

Jakie kucharzenie – takie zdrowie

Udowodnione zostało, że obróbka cieplna niszczy aż 50% aminokwasów w białkach, które znajdują się w naszym pożywieniu. Jak widać dlatego właśnie ciepłe jedzenie tak dobrze wpływa na nasz organizm. Warto zatem zastanowić się nad przyrządzaniem dań w sposób, który będzie w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia, ale też taki, dzięki któremu rzeczywiście będziemy mogli korzystać ze składników odżywczych. %0-80% witamin i minerałów jest niszczonych w czasie smażenia, duszenia, pieczenia, a nawet gotowania. Co więcej, pestycydy mogą rozkładać się na toksyczne związki. Dlatego właśnie najlepiej wybrać alternatywny sposób w stosunku do wyżej wymienionych. Zatem – gotuj na parze!

Dlaczego?

Gotując na parze, gotowane produkty zachowują składniki odżywcze. To wystarczająco ważny argumenty, który przemawia za zakupem profesjonalnego parowaru. W ten sposób przygotujemy nie tylko smaczne i nadal zdrowe warzywa, ale też mięso, które będzie soczyste, a co najważniejsze – do gotowania na parze nie potrzebujemy tłuszczu – dzięki temu przygotowane dania będą w 100% beztłuszczowe.

Podczas smażenia ginie wiele składników odżywczych, które później nie są dostarczane do pożywienia. Co więcej, warzywa gotowane na parze zachowują naturalną barwę, dlatego też za gotowaniem na parze przemawia również wiele względów estetycznych.

gotowanie na parze to dobry wybór

Jak powinno się gotować na parze? Cenne wskazówki.

Aby gotować na parze nie potrzebujemy wcale profesjonalnego parowaru. W tym celu należy zakupić specjalny koszyczek do gotowania na parze, który umieszcza się wewnątrz garnka. Garnek do gotowania na parze powinien mieć grube dno. Na dno garnka wlewamy niewielką ilość wody i dodajemy do niej ulubionych ziół. Podczas gotowania warzywa oraz mięso przesiąkną niepowtarzalnym ich aromatem, a efekt, który uzyskujemy po smażeniu produktów będzie taki sam.

Zalety gotowania na parze

Oprócz tego, że gotowanie na parze zapewnia nam żywność przygotowaną w zdrowy sposób, nie można zapominać o jego kolejnych atutach. Do niewątpliwie najważniejszych należy fakt, że produkty nie tracą w ten sposób składników odżywczych. To jednak nie koniec.

Dania przygotowywane na parze są lekkostrawne. Idealnie nadają się dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, jaki dla tych, którzy się odchudzają. Niska zawartość tłuszczu to kolejny duży plus. Poza tym potrawy przyrządzane w parowy sposób gotują się znacznie szybciej. Dlaczego? Ponieważ temperatura sięga tutaj nawet 120 stopni C, a nie jak w przypadku wody 100 stopni C.

Zdecydowanie najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Wiemy już, dlaczego warto gotować na parze. Teraz dowiedzmy się w jaki sposób przygotować niektóre dania. Na parze można gotować także wszelkie warzywa liściaste. Świetnym przykładem jest szpinak. W parowarze lub w garnku ze specjalnym koszyczkiem ugotujemy również kalafior, brokuły, ryż, ryby i mięso. Nie tylko drobiowe, ale również wiele innych rodzajów mięsa, nawet te, które są bardziej wymagające. Co więcej, tego typu gotowanie zapewni nam lekkostrawne posiłki, po których nie odczujemy żadnych dolegliwości jelitowych. Wyrazisty smak produktów gotowanych na parze – to właśnie to, co odróżnia dania gotowane na parze od tych gotowanych tradycyjnie. Posiłki smażone często są przesiąknięte tłuszczem, który jest niezbędny do ich smażenie, w dodatku produkty przez to tracą swój wyrazisty smak.

Podsumowanie

W trosce o własne zdrowie warto przyjrzeć się nie tylko temu, co jemy, ale jak przygotowujemy posiłki. Jeżeli chcemy dbać o swoje zdrowie, najlepszym rozwiązaniem będzie zdecydować się na gotowanie na parze. Para wodna świetnie wpływa na przygotowanie dań, ponieważ jest jedynie wodą . Sprawi, że nasze posiłki będą tak samo ciepłe, ale i zdrowsze. Co więcej, w ten sposób zapewnimy sobie szczupłą sylwetkę, a jednocześnie również świetne samopoczucie. Dlatego właśnie warto inwestować we własne zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here