Ostatnimi czasy ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani o szkodliwości różnych pokarmów. Najpierw mówiono, że szkodzi masło, potem to samo pisano o margarynie. Coraz częściej słyszymy również, jak bardzo na nasz przewód pokarmowy szkodzi gluten. Czy jest to prawda? Gluten w istocie może szkodzić, ale osobom, które posiadają pewną chorobę. Jest nią alergia pokarmowa. Sprawia ona, że takie osoby po prostu nie trawią dobrze glutenu, czyli białka zawartego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, orkisz czy żyto. Cierpią przez to na zaparcia, wzdęcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bardzo ważna jest wówczas dieta bezglutenowa. Trzeba usunąć z diety wszystkie produkty z tym składnikiem. Nie można jeść chleba, bułeczek, makaronów, ciastek, większości słodyczy. Baczną uwagę zwracajmy również na kiełbasy, parówki czy pasztety – tam również może znajdować się gluten. Dieta bezglutenowa jest dość rygorystyczna, w sklepach znajdziemy jednak sporo bezglutenowych zamienników. W dzisiejszych czasach alergia pokarmowa na gluten jest coraz częściej rozpoznawana dzięki wielkiemu postępowi medycyny. Jeśli masz duże problemy z układem pokarmowym, warto zainteresować się tym tematem.