Najsmaczniejsza kawa to ta świeżo zmielona i zaparzona w odpowiedni sposób. Kawosze są zgodni co do tego, że nic nie równa się ze smakiem kawy z prosto z ekspresu, który zmieli ziarna i zaparzy je w ulubiony sposób. Czy warto kupować ekspres do kawy? I jeśli tak, to który wybrać?

Zgodnie ze statystykami Eurostatu pijemy coraz więcej kawy. Tylko w 2016 roku do Unii Europejskiej zostało zaimportowane prawie 3 mln ton kawy, to aż o 10% więcej niż 10 lat temu. Polacy wypijają przy tym średnio 95 litrów kawy rocznie, nic dziwnego więc, że stawiają nie tylko na jakość ziaren, ale także sposób, w jaki zostanie przyrządzona kawa. Z tego względu w gospodarstwach domowych coraz częściej można spotkać ekspresy do kawy.

Zalety ekspresów do kawy

Podstawową zaletą ekspresów do kawy jest to, że nie musimy być baristami, by w zaciszu domowym przygotować aromatyczną włoską kawę. Te urządzenia AGD zrobią to za nas – wystarczy wybrać taki, który idealnie spełni nasze wymagania, zarówno smakowe, jak i estetyczne.

Wbrew pozorom ekspresy nie należą do urządzeń drogich. Owszem, wszystko zależy od stopnia zaawansowania, ale urządzenie na użytek domowy możemy sobie sprawić małym kosztem, liczonym w 200 lub 300 zł nawet. Jednak warto porównać stosunek jakości do ceny i wybrać model, który będzie wydajny, bezawaryjny i wyposażony w dodatkowe funkcje usprawniające użytkowanie. Nowoczesne ekspresy mają rozbudowane menu, niektóre są zaprogramowane nawet na 17 rodzajów kaw, co daje niesamowite możliwością przyrządzania różnych napojów. Nie wspominając, że znajdziemy w nich opcje samoczyszczenia lub regulacje mocy napoju. Producenci jednak nie poprzestają na wprowadzaniu innowacji, i tak na przykład ekspres kapsułkowy Krups można obsługiwać za pomocą tabletu i smartfona.

Z rodzajów ekspresów wyróżniamy ciśnieniowy, przelewowy oraz ciśnieniowo-przelewowy. Ciśnieniowe dzielą się na automatyczne, ręczne (kolbowe) i kawiarki. Najbardziej popularne są modele automatyczne, ponieważ ich obsługa jest intuicyjna i sprowadza się do naciśnięcia odpowiedniego guzika, a kolbowe wymagają od nas jednak więcej pracy.

Ekspresy ciśnieniowe

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe, jak sama nazwa wskazuje, do zaparzania kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Zagotowana woda dociera do pojemnika z kawą specjalną pompą, a stamtąd jest puszczana do kubka lub filiżanki. Modele ekspresów wyposażone są w dyszę do spieniania mleka, w kratkę, na której ustawia się naczynie, a pod którą zbierają się nieczystości. Ponadto urządzenia umożliwiają przygotowanie dwóch kaw jednocześnie dzięki podwójnemu dozownikowi. W droższych modelach znajdziemy komorę na kawę, w której odbywa się mielenie.

Z zalet tego rodzaju ekspresu można wymienić rozbudowane funkcje, które pozwalają przygotować ulubioną kawę zaledwie za jednym przyciskiem. Uważa się również, że kawa przygotowana pod wysokim ciśnieniem jest lepiej przyswajalna przez organizm, a przy tym zdrowsza. Co istotne, zaledwie w 20 sekund można otrzymać pyszne espresso.

Możemy również wybrać ulubiony sposób parzenia, ponieważ w sklepach znajdziemy ekspresy automatyczne i kolbowe (ręczne). Jeśli chcemy przygotowywać kawę z kapsułek, również znajdziemy ekspresy ciśnieniowe na kapsułki, które najczęściej mają ciekawy designerski wzór, są przy tym mniejsze i nie zajmują dużo miejsca w kuchni. Możliwości poszczególnych rodzajów ekspresów ciśnieniowych można sprawdzić na stronie: http://www.krups.com.pl/types/13.

Inne ekspresy do kawy

Jeśli poszukujemy ekspresu do biura lub kawę pijemy sporadycznie, na pewno sprawdzi się ekspres na kapsułki. Jego największą zaletą jest to, że przygotujemy kawę w zaledwie kilka minut, a samo urządzenie cały czas jest utrzymywane w czystości, ponieważ wszystkie nieczystości zostają w kapsułce, a ją wystarczy wyrzucić.

Jeśli natomiast uwielbiamy czarną kawę i właściwie tylko na tym rodzaju nam zależy, wybierzmy ekspres przelewowy, w którym szybko przygotujemy aromatyczną kawę w dużych ilościach. Zaletą tego urządzenia jest fakt, że jest stosunkowo niedrogie, łatwe w obsłudze, a za jednym uruchomieniem możemy zaparzyć kilka filiżanek kawy. Wadą jest czas przygotowania, ponieważ wynosi on od 10 do 15 minut, ale za to nowoczesne modele wyposażone są w płytę utrzymującą ciepło, która podtrzymuje temperaturę nawet do 4 godzin.

Jeszcze niedawno sporo mówiło się na temat szkodliwości kawy. Współczesne badania, m.in. prowadzone przez Imperial College London oraz International Agency for Research on Cancer (IARC), wykazały, że kawa ma pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, zmniejsza też ryzyko cukrzycy typu 2. Zatem pyszna kawa przyrządzona w ekspresie to samo zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here