Dieta paleo zakłada powrót do nawyków żywieniowych człowieka paleolitycznego. Jej podstawę stanowią źródła białka – dziczyzna i owoce morza. Tłuszcze nasycone zastępuje się tłuszczami wielonasyconymi i dąży się do maksymalnego zredukowania węglowodanów. Dieta paleolityczna nie jest uboga w posiłki, więc nie sprawdzi się u zwolenników głodówek.
Co to jest dieta paleo?
Dietą paleo nazywamy najbardziej naturalny sposób odżywiania się, który nawiązuje do zasad życia ludzi paleolitu. Jadłospis człowieka prehistorycznego rozpowszechnił amerykański naukowiec Loren Cordain (autor wielu publikacji na temat diety paleolitycznej). W tym okresie człowiek miał ograniczony dostęp do pożywienia, dlatego jego dieta nie była zróżnicowana i składała się z dziczyzny, skorupiaków, ryb, a także warzyw i orzechów. Mimo niewielkiego wachlarza możliwości dieta paleo dostarczała organizmowi więcej składników odżywczych niż współczesna dieta człowieka, która, według naukowców, składa się przede wszystkim z tłuszczów i cukru (tłuszcze stanowią nawet 50 proc. jadłospisu).
Zasady diety paleo
Obecnie zwolennicy diety paleolitycznej rezygnują z popularnych nawyków żywieniowych na rzecz zachowania równowagi między spożywaniem mięsa i produktów roślinnych. Przywiązuje się wagę do tego, by komponować posiłki zawierające prawidłowe ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Główna zasada diety paleo zakłada wzbogacenie jadłospisu w białko, które u człowieka paleolitu było najważniejszym składnikiem pożywienia, dodawało mu siły. Osoby na diecie paleo powinny spożywać chude mięso. Najlepszym źródłem wartościowego białka są owoce morza i dziczyzna (składają się w 80 proc. z białka i 20 proc. z tłuszczu). Alternatywą dla nich jest chude mięso z piersi kurczaka i cielęcina. Loren Cordain nakazuje, by zrezygnować z parówek i mielonek. Te przetworzone produkty mięsne zawierają nawet trzy razy więcej tłuszczu niż białka. W diecie paleo niezdrowe tłuszcze nasycone należy zastąpić tłuszczami wielo- lub jednonasyconymi (znajdziemy je w orzechach, awokado i oliwie z oliwek). Wśród założeń diety paleo znajduje się zapis o zredukowaniu ilości spożywanych węglowodanów. Należy je zastąpić sezonowymi owocami i warzywami (najlepiej korzeniowymi i liściastymi). Co ważne, trzeba wybierać te produkty, które nie zawierają skrobi.
Jadłospis diety odchudzającej paleo
Wyróżnia się trzy poziomy diety paleo, które muszą być przestrzegane, jeżeli naszym celem jest zrzucenie kilku kilogramów. Celem pierwszego poziomu jest przygotowanie organizmu na zmianę w sposobie żywienia. Dlatego w tym czasie należy spożywać dwa takie posiłki, jakie jedliśmy dotychczas, i wprowadzić jeden, który zostanie przygotowany wedle zasad diety paleo (przykładowe śniadanie składa się z 2 jaj na twardo, surówki z jabłka, marchwi i oliwy z oliwek, bezkofeinowej kawy). Pierwszy etap diety paleo to sprawdzian, jak organizm zareaguje na zmiany żywieniowe. Jeżeli reakcja jest pozytywna, można przejść do realizacji kolejnych etapów i wprowadzania następnych zmian. Na drugim poziomie diety paleolitycznej spożywamy 3 posiłki otwarte (czyli wedle dotychczasowych przyzwyczajeń) w tygodniu, na trzecim już tylko jeden w ciągu siedmiu dni. Dieta paleo uwzględnia drugie śniadanie (może to być sałatka z tuńczyka i pomidorów), obiadokolację (na przykład grillowana pierś kurczaka z warzywami ugotowanymi na parze) i przekąski (suszone owoce lub orzechy). Osoby na diecie paleolitycznej powinny pamiętać o piciu dużych ilości wody.