Zmagasz się z wysokim stężeniem cholesterolu? Odpowiednia dieta zapewni Ci dobre zdrowie na co dzień. Sprawdź, jakie produkty pozwolą Ci zadbać o organizm, a na które należy uważać. W tym poradniku znajdziesz najważniejsze informacje.
Cholesterol – podstawowe informacje
Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi to hipercholesterolemia. To powszechny problem, z którym zmaga się wielu Polaków. Ignorowanie go może doprowadzić do poważnych chorób sercowo-naczyniowych, a nawet przyczynić się do wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Jeśli więc dotyka Cię wysoki cholesterol dieta będzie wręcz obowiązkowa.
Pamiętaj, że mowa tu o tzw. złym cholesterolu, czyli lipoproteinach o małej gęstości (LDL). Wskaźnik ten u osób zdrowych powinien sięgać nie więcej niż 115 mg/dl. Normy są jednak nieco inne u osób z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Mowa tu o obciążeniach genetycznych, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, a także paleniu tytoniu).
Wysoki cholesterol – przyczyny
Na wysoki cholesterol wpływa głównie niewłaściwy styl życia. Najczęściej złe wyniki badań wynikają z nieprawidłowej diety, nadwagi, braku ruchu czy palenia papierosów. Na szczęście podwyższony cholesterol nie musi zwiastować poważnych schorzeń, o ile w porę zmienisz nawyki żywieniowe. Chociaż wysoki cholesterol dieta https://dietly.pl/blog/jak-za-pomoca-diety-obnizyc-poziom-zlego-cholesterolu czy rzucenie nałogu tytoniowego to poważne kroki, wielu pacjentów podkreśla, że po tych zmianach poczuli się znaczni lepiej.
Zdaniem specjalistów te czynniki w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwolą unormować poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu pojawia się szansa na zmniejszenie dawek leków stosowanych przy hipercholesterolemii. Warto więc podążać za wskazówkami lekarza, a w razie potrzeby skonsultować się z dietetykiem, który zaproponuje skuteczne rozwiązania. W kolejnej części poradnika przeczytasz podstawowe informacje na temat diety przy wysokim cholesterolu. Poznaj szczegóły i przekonaj się, że zdrowe odżywianie może być naprawdę proste.
Wysoki cholesterol dieta
Podstawowym elementem diety przy podwyższonym cholesterolu jest zwiększenie ilości spożywania błonnika pokarmowego. Składnik ten wspomaga wydalanie szkodliwych substancji z organizmu. Ważną rolę w diecie pełnią również sterole oraz fitosterole, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi. Związki te występują naturalnie w olejach roślinnych, orzechach, awokado, nasionach czy otrębach. Nie zapominaj o kwasach tłuszczowych omega-3 oraz jednonienasyconych kwasach tłuszczowych. Ponadto warto włączyć do menu warzywa i owoce bogate w polifenole oraz antyoksydanty. Związki te wspomagają regulację stężenia cholesterolu we krwi.
Natomiast unikać należy nasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w tłustych mięsach, pełnotłustych produktach mlecznych czy tłuszczach zwierzęcych. Szkodliwe są również izomery trans kwasów tłuszczowych czy cholesterol pokarmowy. Ponadto należy unikać nadmiaru cukrów prostych oraz spożywania alkoholu.