Dlaczego warto spożywać ostropest plamisty?

Pochodzi z rodziny astrowatych, wykazuje działanie detoksykacyjne, poprawia prawie wszystkie funkcje ustrojowe, znakomicie sprawdza się podczas walki z problemami wątrobowymi. Roślina ostropest plamisty, bo o nią tutaj chodzi, jest wykorzystywana od dawien dawna w tradycyjnej medycynie i dziś chętnie wraca do łask ludzi pragnących pozostać w dobrej kondycji zdrowotnej.

Bardzo skuteczne okazuje się zastosowanie nieprzetworzonych przemysłowo nasion tego zioła. Zmielony ostropest w ilości jednej łyżeczki powinien być spożywamy najlepiej w postaci świeżej rośliny, bezpośrednio po posiłku. Niektórzy preferują także dodawanie go do rozmaitych produktów, na przykład musli, owsianki, płatków na mleku, jogurtów, deserów bądź chleba. Więcej informacji na temat dawkowania ostropestu plamistego oraz o tym, jakie będą tego pozytywne efekty, przekonasz się, czytając fragmenty poniżej.

Kolka żółciowa i kamica

Poprzez regularne, odpowiednio dawkowane spożywanie ostropestu możliwe jest stymulowanie powstawania żółci, a także jest wydzielania. W konsekwencji tego roślina ta bardzo dobrze wpływa na pacjentów borykających się z kamicą żółciową oraz kolką żółciową. Ma działanie żółciopędne oraz doprowadza do rozkurczu. Jest przeciwzapalna i umożliwia oczyszczenie dróg żółciowych z wszelkich toksyn, drobnoustrojów i złogów. Jest dobrym sposobem łagodzenia bólu.

Problemy z wątrobą

Roślina jaką charakteryzujemy idealnie nadała się do zastosowania także przy bólach wątrobowych. Zaleca się ją nawet przy marskości wątroby, ponieważ umożliwia poprawę odbudowy błon komórkowych. Dzięki temu ostropest powinni zażywać pacjenci mający kłopot z wątrobą po chemioterapii, zniszczonej alkoholem czy niewłaściwą dietą bądź antybiotykami.

Dlaczego warto spożywać ostropest plamisty?Nadmierne wzdęcia

Przy wzdęciach nic nie działa tak dobrze jak ostropest, który umożliwia zlikwidowanie stanów zapalnych, a w konsekwencji tego uchodzi z organizmu gromadzący się w jamie otrzewnej płyn. Mamy tym samym dużo mniejszy brzuch, nie ma uczucia balona w podbrzuszu. Szybciej i sprawniej przebiega również proces trawienia, nawet jeżeli pokusimy się o spożycie produktów ciężkostrawnych. Ustępuje po ostropeście także zgaga.

Nowotwory

Wydawać by się mogło, że mało prawdopodobne jest leczenie raka rośliną ogólnodostępną, a jednak. Badania prowadzone w tym kierunku pokazują jednoznacznie, że poprzez ostropest plamisty maleje zachorowanie na nowotwór sutka, płuc, prostaty, okrężnicy i skóry. Wynika to z faktu, iż w roślinie tej znajdują się duże ilości silibininy.

Toksyny

Jako że ostropest działa odtruwająco, warto jeść go chociażby po to, aby się regularnie oczyszczać. W tym przypadku skuteczna okazuje się substancja aktywna jaką jest symilaryna neutralizująca toksyny wszelkiego rodzaju, w tym nawet tak silne jak pochodzące od szkodliwego muchomora sromotnikowego.

Nerki, cholesterol, miażdżyca

Bez wątpienia ostropest nadaje się do spożywania u osób chcących ochronić się przed miażdżycą. Powoduje on obniżenie poziomu złego cholesterolu, poprawę ogólnej kondycji organizmu. Uniemożliwia również stłuszczenie się nerek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here