Drinki molekularne – czym są i z czym to się je?

0
1547

Nazwa drinki molekularne u jednych może budzić ciekawość i pragnienie spróbowania tych napojów, a u innych może wzbudzać lekki niepokój związany z niejasnością, czym dokładnie owe drinki są. Już na wstępie podpowiadamy, że drinków molekularnych absolutnie nie należy się bać! Te wyjątkowe napoje na bazie alkoholu to tak naprawdę istne dzieło sztuki i nie każdy barman będzie w stanie je przygotować. 

Ze względu na swoją zaskakującą formę i smak drinki molekularne nie należą do najtańszych, natomiast ze spokojem mogą być uważane za przejaw luksusu i ekstrawagancji. Jeśli chcesz zrobić na swoich znajomych wrażenie, to koniecznie dowiedz się czym są drinki molekularne i jak prawidłowo je przyrządzić. Poznaj porady od najlepszych barmanów, którzy na przygotowywaniu tego typu napojów wyskokowych znają się jak mało kto!

Czym są drinki molekularne? 

Drinki molekularne to bardzo wyrafinowana propozycja podawania drinków. W przypadku kuchnii molekularnej, zarówno w kontekście jedzenia jak i napojów chodzi o znalezienie najbardziej wyszukanego smaku podawanego w najbardziej niekonwencjonalnej formie. Przykładowo, w przypadku drinków molekularnych, stosowanie stosowanie różnych procesów biochemicznych oraz fizycznych sprawia, że przygotowany przez barmana napój przybiera formę na przykład galaretki o ciekawych walorach smakowych lub kawioru o niecodziennym kolorze.

Ogólnie rzecz ujmując, kuchnia molekularna zwana jest także kuchnią eksperymentalną lub kreatywną, ponieważ oznacza inne niż zwyczajne podejście do sztuki gotowania przy wykorzystaniu zaawansowanej wiedzy naukowej z dziedzin chemii i fizyki. Z tego powodu nie każdy kucharz może specjalizować się w przygotowywaniu potraw czy drinków molekularnych. Pionierami innowacyjnego podejścia do kuchni molekularnej byli Benjamin Thompson oraz Nicholas Kurti i Herve This. 

Przykłady wybranych drinków molekularnych

Barman specjalizujący się w sztuce tworzenia drinków molekularnych musi być skrupulatny w tym, co robi, a co za tym idzie posiadać dużą dozę cierpliwości. Pomysłowość jest równie ważna, ponieważ bez niej nie da się wymyślać stale nowych patentów. Do najpopularniejszych drinków molekularnych zaliczane są: sferyczny kawior, whisky w postaci pianki, martini jako galaretka, drinki w postaci wulkanu, lub fluorescencyjne napoje. Wszystkie te cuda dostarczają konsumentom nie tylko doznań smakowych, ale również zachwycą wizualnie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o sztuce tworzenia i podawania wyjątkowych drinków molekularnych, marzy Ci się pokaz przygotowywania takich przysmaków na żywo lub po prostu chcesz poznać najlepsze przepisy na drinki molekularne, koniecznie wejdź na stronę: thefood.pl. Specjaliści od kuchni molekularnej chętnie podzielą się z Tobą swoją fachowa i nieco zaskakującą wiedzą dotyczącą przygotowywania potraw kuchni modernistycznej oraz drinków molekularnych. Poznaj tajniki przygotowywania tych absolutnie magicznych napojów wyskokowych i dowiedz się, co musisz zrobić, aby zorganizować pokaz podczas Twojej imprezy. Zaufaj specjalistom w swojej dziedzinie i przekonaj się jakie cuda potrafią zdziałać!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here