Garnki – 4 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę

Garnki to bezsprzecznie obowiązkowy element każdej kuchni czy aneksu kuchennego. Jednak, jak wiadomo, garnek garnkowi nierówny. Dowiedz się, jakie cechy powinny posiadać dobre garnki, czy warto inwestować w szybkowar oraz dlaczego gotowanie na parze to wspaniała alternatywna dla tradycyjnego gotowania. Postaw na dobrej jakości garnki i sprzęt kuchenny, a Twoje codzienne gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

  1. Najważniejsze właściwości, jakie powinny posiadać garnki
  2. Szybkowar – co to jest i do czego służy?
  3. Gotowanie na parze proste jak nigdy dotąd?
  4. Podsumowanie – tradycyjne garnki, szybkowar czy gotowanie na parze?

Najważniejsze właściwości, jakie powinny posiadać garnki

Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością lub stać się prawdziwą udręką. Pewnie część z Was doszło do wniosku – gotowanie nie jest dla mnie, nie umiem, nie potrafię, nie chcę. Co by się stało, gdybym powiedziała Ci, że to nie samo gotowanie, a sprzęt, którym do tej pory się posługiwaliście był słabej jakości i potrafiłby zniechęcić nawet prawdziwego Mistrza Kuchni? O tym, że Wasze dania są niedogotowane lub przypalone nie decydują jedynie umiejętności, ale także sprzęt, na jakim pracujecie. Jak więc wybrać dobre garnki? Zwróć uwagę na materiał, z jakiego są wykonane. Świetnie sprawdzi się stal nierdzewna lub aluminium. Równie ważne jest, aby Wasze garnki posiadały kilkuwarstwowe, kapsułowe dno. Zyskujecie dzięki temu pewność, że potrawy będą podgrzewać się i gotować równomiernie, ale także nie będą się przypalać. To niezwykle ważne, szczególnie, gdy decydujesz się na przyrządzenie większej ilości dania. Przykładem takich garnków może być la bonita. Zwróćcie także uwagę, aby Wasze garnki posiadały przykrywkę oraz mocowania, które uniemożliwią oparzenie się podczas przestawiania garnka. Ostatnią, choć nie najmniej ważną cechą garnków jest to, aby posiadały możliwość używania ich na różnych kuchenkach (gazowych, indukcyjnych, elektrycznych, halogenowych). Uwierz mi, gdy zdecydujesz się za jakiś czas zmienić kuchenkę, z której korzystasz w kuchni, będziesz sobie dziękować za wybór wszechstronnych garnków.

Szybkowar – co to jest i do czego służy?

Tajemnicza nazwa szybkowar odnosi się do garnka, który posiada bardzo szczelną pokrywę umożliwiająca gotowanie pod wysokim ciśnieniem. Szybkowa la bonita wykorzystuje szczelną pokrywę do zabezpieczenia przed wydostawaniem się pary wodnej z garnka. Zyskujesz dzięki temu wspaniałe potrawy, które są soczyste i pełne aromatów, które nie uleciały razem z parą wodną. Warto zwrócić uwagę na fakt, że szybkowar to nie to samo, co gotowanie na parze. Szybkowar wykorzystuje wysokie ciśnienie, natomiast gotowanie na parze temperaturę i parę wodną. Jednak gotowanie na parze przedstawię Ci za chwilę. Wracając do szybkowaru, gotowanie wykorzystujące te specyficzne garnki, pozwala na znaczne zmniejszenie ilości wykorzystywanej energii w postaci prądu, a także na zmniejszenie wykorzystania ilości wody podczas gotowania. Gotowanie z użyciem szybkowaru zapobiega przypalaniu się potraw, jednak sprawia, że dania, które przygotujesz, będą soczyste, aromatyczne i wyjątkowe w porównaniu z wykorzystaniem tradycyjne metody smażenia czy klasycznego gotowania. Ponadto możesz skrócić czas gotowania ponad dwukrotnie! Brzmi zachęcająco!

Gotowanie na parze proste jak nigdy dotąd?

Gotowanie na parze to wyjątkowe rozwiązanie dla osób, dla których bardzo ważna jest dietetyczność, ale także i smak potraw. Decydując się na gotowanie na parze musisz wiedzieć, że potrawy przygotowywane w ten sposób nie ulegają rozpadowi – mięso i warzywa zachowują kształt w takiej postaci, w jakiej je umieściłeś/aś w garnku. Ponadto gotowanie na parze pozwala na lekkostrawne przyrządzanie dań przy jednoczesnym zachowaniu ich wyjątkowego smaku i witamin. Gotowanie na parze jest niezwykle proste. Do dolnego garnka wlewasz wodę, następnie umieszczasz na nim drugi garnek z ułożonymi składnikami Twojego dania, na końcu przykrywasz przykrywką i voila! Gotowe! Teraz ustaw kuchenkę na wolne gotowanie i poczekaj aż Twoje danie będzie w pełni przygotowane. Pamiętaj jednak, że wykorzystując garnki do gotowania na parze nie stworzysz dań typu sos czy leczo.

Podsumowanie – tradycyjne garnki, szybkowar czy gotowanie na parze?

Odpowiadając na to pytanie, zastanów się najpierw: czy musisz koniecznie wybierać? Dobrze wyposażona kuchnia umożliwi Ci sprawne, szybkie i smaczne gotowanie, a przecież właśnie o to Ci chodzi. Szczególnie, gdy w Twoim życiu codziennym nie ma czasu na wielogodzinne stanie nad kuchnią. Zwróć uwagę, że każdy typ garnka jest przeznaczony do czego innego i umożliwia gotowanie innych potraw. Nie wyobrażam sobie kuchni, w której garnki dobrej jakości nie istnieją. Jak w takiej sytuacji ugotować ryż czy zupę? Podobnie w przypadku szybkowaru czy garnków do gotowania na parze, które umożliwiają pyszne gotowanie wyjątkowych potraw i wejście na zupełnie inny poziom smaków bez wkładania w to szczególnego wysiłku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here