Herbata – lubimy ją wszyscy, ale czy wszyscy wiemy jaki jest jej skład? Większość z nas pewnie nie. Herbata oprócz dobrego smaku posiada również inne walory, np jej składniki, które nie są szkodliwe dla zdrowia, jeśli herbata jest pita rozsądnie. Najważniejsze związki w herbacie to teina, odpowiednik kofeiny, pobudza i wzmaga koncentrację, tanina, która działa uspokająco, polifenole inaczej flawonoidy ochraniają nas przed działaniem wolnych rodników, teanina, która obniża ciśnienie, uspokaja, relaksuje i wzmaga koncentrację, jednak występuje tylko w herbacie liściastej. Jest dobra dla serca, spowalnia procesy starzenia i działa przeciwwirusowo.

Herbata pita regularnie może wpłynąc na długość życia a nawet zapobiegać rakom. Jest stosowana jako dodatek do kosmetyków, ponieważ jej minerały i witaminy(B1,B2, A,C i K, fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk) mają korzystny wpływ na urodę. Fluor zawarty w naparze chroni zęby przed próchnicą, biała i zielona herbata wspomaga krążenie, chroni serce, naczynia krwionośne obniża cholesterol i pomaga osobom cierpiącym na zgagę.

Herbata ułatwia trawienie, przyswajanie pokarmów, działa korzystnie na nerki i drogi moczowe, dxiała przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wypita bez cukru, może złagodzić zatrucie pokarmowe, a okłady z liści herbaty pomagają przy zmęczonych i podrażnionych oczach.

Mimo tylu właściwościach zdrowotnych musimy pamiętać, że ilość wypitej herbaty nie może przekroczyć 5 filiżanek i pić ją najlepiej godzinę po posiłku. Jeśli zażywamy żelazo pamiętajmy, że herbata utrudnia jego wchłanianie a wypita na godzinę przed snem spowoduje bezsenność.

http://prowital.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here