Jak zamówić korporacyjne torty na różnego rodzaju okazje i spotkania biznesowe

Tort jest ozdobą każdego stołu, a impreza firmowa nie jest wyjątkiem od tej reguły. Jak zamówić najlepszy deser, który będzie przekazywał korporacyjnego ducha firmy, a jednocześnie przypadnie do gustu wszystkim zaproszonym na wydarzenie? Na to pytanie odpowiadamy w niniejszym artykule.

Torty korporacyjne: czym są?

Torty korporacyjne to torty przygotowywane specjalnie z myślą o różnego rodzaju uroczystościach firmowych, jubileuszach, prezentacjach produktów lub imprezach z okazji osiągnięć pracowników. Najpopularniejszą opcją tortu na różnego rodzaju wydarzenia firmowe jest deser, który składa się z trzech części:

  • Bazy, którą może być biszkopt lub suflet;
  • Nadzienia, najczęściej waniliowego lub wiśniowego;
  • Oryginalnego designu, przy czym prawie zawsze wybieraną opcją jest logo firmy.

Asortyment tortów korporacyjnych, które można zamówić we Wrocławiu jest bardzo różnorodny i obejmuje:

  • Klasyczne desery. Okrągłe lub prostokątne wypieki wyglądają elegancko i jednocześnie doskonale podkreślają oficjalną lub mniej oficjalną atmosferę wydarzenia, podczas którego są serwowane. Waga deseru może sięgać 16 kilogramów lub więcej, co idealnie pasuje do firm zatrudniających dużą liczbę pracowników. Jako dekorację oferujemy polewy kremowe lub mastyksowe, nadruki cukiernicze (logo, fotografie firmowe) oraz napisy gratulacyjne.
  • Trójwymiarowe ciasta oparte na fabule. W zależności od branży klienta korporacyjnego deser może przedstawiać plac budowy, ciężarówkę na autostradzie, punkt sprzedaży itp. Te ekskluzywne wypieki często są wykonywane w stylu humorystycznym.
  • Candy bar. Doskonała opcja na imprezy o charakterze mniej oficjalnym, umożliwiająca zamówienie różnego rodzaju torcików i ciastek, zgodnych z preferencjami różnych pracowników.

Tajniki zamawiania tortów korporacyjnych

Obecnie istnieje możliwość zamówienia tortów na każdą okazję, gust i portfel, jednak żeby deser spełniał Twoje oczekiwania, podczas jego zamówienia warto przestrzegać kilku ważnych zasad:

  • Dokładnie omówić z cukiernikiem to, jak będzie wyglądał tort, a także, jaki powinien mieć smak, czyli jakie nadzienie będzie miał, jak będzie udekorowany, czy będzie go zdobił napis, a także, jaka waga deseru jest potrzebna (można ją obliczyć według prostej zasady – dla każdego gościa zamawia się 150-200 gramów tortu). Im większa waga, tym więcej poziomów można wykonać. Na przykład do 4 kg zaleca się 1 poziom, 7-12 kg – 3 poziomy, od 16 kg – 5 poziomów. Do każdego z nich można zamówić inne wypełnienie.
  • Ustalić, kto zajmie się dostawą. Może to być jeden z pracowników firmy, ale najlepiej wybierać dostawę od cukiernika, która będzie realizowana specjalnie przeznaczonym do tego celu transportem. Takie rozwiązanie pozwala nie obawiać się zniszczenia deseru w wyniku wahań temperatury, szczególnie w upalne dni ani w wyniku transportu.

Idealnie, jeśli wybrana cukiernia posiada własną stronę internetową, jak ma to miejsce w przypadku słynnej wrocławskiej firmy Tortownia na Bema, gdzie dzięki wygodnemu konstruktorowi deserów można stworzyć unikalny zarówno ze względu na połączenie smaków, jak i dekoracje tort. Właśnie, jakie ozdoby mogą znaleźć się na deserze? Opcji jest wiele. Oto kilka najbardziej popularnych spośród nich:

  • Logo;
  • Napis z życzeniami;
  • Zdobienia w kolorach korporacyjnych;
  • Jadalny nadruk ze zdjęciami  głównego biura firmy, jej produktu lub nawet całego zespolu itp.

Ciekawym i niebanalnym rozwiązaniem są torty w kształcie produktu wytwarzanego przez firmę. Jednak z reguły są zamawiane maksymalnie minimalistyczne torty korporacyjne, najczęściej mające proste kształty geometryczne – kwadratu, koła lub rombu. Zdobienie może być uzupełnione świeżymi jagodami, elementami z cukierków, oryginalnymi modelami z mastyki lub kwiatami z cukrowego papieru.

Jeśli na imprezę firmową zaproszonych jest wielu gości, istnieje możliwość zamówienia dużego, wielopoziomowego tortu o bardziej złożonym kształcie. Na przykład może to być rzeźba cukiernicza z widokiem na instalację budowlaną lub samochód, w zależności od branży, w której działa firma. Poza samym tortem, warto też zamówić porcjowane desery cukiernicze, które zostaną rozdane pracownikom i gościom. Nigdy nie można zapominać o tym, że desery podczas wydarzeń korporacyjnych stają się przedłużeniem kampanii reklamowej, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę zarówno na ich udekorowania, jak i sposób serwowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here