Wiele osób myśli o otwarciu biznesu w branży gastronomicznej. Niestety poważną przeszkodą są zazwyczaj koszty wynajmu lokalu. Jeśli należysz do tej grupy, to powinieneś rozważyć inwestycję w food trucka. Ten model biznesu może przynieść Ci wiele korzyści. Jakich? O tym przekonasz się, czytając przygotowany przez nas artykuł.
Możliwość dotarcia do dużej grupy Klientów
Mobilność jest jedną z najważniejszych zalet food trucków. Otwierając lokal stacjonarny, musisz liczyć się z tym, że Twoja knajpka po jakimś czasie opatrzy się Klientom. To w prosty sposób przełoży się na mniejszą liczbę zamówień i niższy zysk. Taki stopniowy spadek liczby Klientów dla wielu lokali skończył się tragicznie.
W przypadku food trucka sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Przyczepa gastronomiczna daje Ci wręcz nieograniczone możliwości pozyskiwania nowych Klientów. Zmieniając cyklicznie miejsce stacjonowania, zapewniasz sobie stały dostęp nowych Klientów. Taka mobilność przyda się szczególnie w przypadku, kiedy w Twoim mieście dzieje się coś interesującego. Festyn, występ znanego artysty lub wydarzenie sportowe to doskonała okazja, aby zwiększyć rozpoznawalność i uzyskać całkiem niezły zarobek.
Domowa atmosfera i niepowtarzalna menu
Popularne food trucki już dawno przestały kojarzyć się jedynie z frytkami i hamburgerami. Aktualnie w food trucku możesz zaserwować bardzo zróżnicowanie potrawy. Klienci podchodzący do przyczepy gastronomicznej, liczą na coś swojskiego, ale także nowego. Nie oczekują wykwintnych potraw podanych na ekskluzywnej zastawie. Chcą zjeść szybko coś dobrego, a jednocześnie nie płacić za to olbrzymich pieniędzy. Wszystko to może im zapewnić Twój food truck.
Praca w food trucku to dla Ciebie nie tylko możliwość zarobienia pieniędzy, ale także bezpośredniego kontaktu z Klientami. Kucharze pracujący w restauracjach nie mają takiej możliwości. Poznawanie ludzi, serwowanie im dobrego jedzenia i zarabianie na tym to układ, który wydaje się być idealny.
Dobre jedzenie w dobrej cenie
Food trucki kojarzone są przez Klientów z dobrym jedzeniem, które jest serwowane w przystępnych cenach. Przyczepa gastronomiczna pozwala zaoszczędzić na kosztach działalności lokalu. Kupując przyczepę, oszczędzasz na wynajmie lokalu, ubezpieczeniu czy ogrzewaniu. Dzięki temu możesz zapewnić Klientom wysoką jakość produktów oraz serwować smaczne dania w niskich cenach. Istotny jest fakt, że do otwarcia tego typu „lokalu” nie będziesz potrzebował tak dużego kapitału, jak w przypadku tradycyjnej restauracji lub kawiarni. Dzięki temu dużo mniej ryzykujesz, otwierając taki biznes gastronomiczny.
Food trucki są trendy
Poważnym argumentem przemawiającym za otwarciem food trucka jest olbrzymia popularność tego typu lokali gastronomicznych. Food trucki są w modzie i nie zmieni się to przez najbliższe lata. Prowadząc food trucka, docierasz do wielu młodych, aktywnych w sieci Klientów. Dzięki temu możesz zapewnić sobie doskonałą reklamę nie tylko przez system poleceń, ale głównie za pośrednictwem mediów społecznościowych.
Przyczepa gastronomiczna to oryginalny, ale także dochodowy biznes. Korzystając z oferty firmy BM Grupa, możesz stać się posiadaczem własnego food trucka. Co ciekawe firma BM Grupa oferuje również możliwość wynajmu przyczepy gastronomicznej. Taki model świetnie sprawdza się w przypadku lokali działających sezonowo.