Wiele osób kocha jeść. Nic w tym dziwnego, bo jedzenie poprawia nastrój i daje masę frajdy. By jeść lepiej nie potrzeba wcale wielkich sum pieniędzy. Wystarczy cały czas poprawiać jakość własnych umiejętności kulinarnych i tworzyć coraz smaczniejsze kompozycje smakowe we własnej kuchni. Jeśli lubicie jeść i chcecie jeść lepiej, spróbujcie zastosować się do tych rad.

1. Oglądajcie programy kulinarne i czytaj książki kucharskie. Nie tylko wtedy, gdy akurat gotujecie. Nie starajcie się wszystkiego zapamiętać. Chłońcie wiedzę, a przygotowując posiłek chęć na wypróbowanie nowinek przyjdzie sama. Warto też gotując robić sobie notatki, by następnym razem skorzystać z własnych, a nie czyichś porad. Wiele przepisów kulinarnych, szczególnie tych w internecie, ale także tych w książkach kucharskich, bywa niesprawdzona, o czym przekonujemy się podając danie. Gdy to odkryjemy, warto robić poprawki i przekształcać przepis, aż będzie nam odpowiadał, a następnie zanotować go w specjalnie w tym celu przygotowanym kajeciku. W końcu kto nie chce mieć własnej książki kucharskiej, z ulubionymi przepisami?

2. Eksperymentujcie z ziołami i przyprawami. Próbujcie przypraw i ziół na surowo, po ususzeniu i po uprażeniu. Dodawajcie różnych przypraw do dań, które znasz i sprawdzaj jak się z nimi łączą. W ten sposób osiągniecie mistrzostwo, nauczycie się smaków i otworzycie na nowości. A przede wszystkim, próbując dania od razu przyjdzie wam do głowy które zioła czy przyprawy mogłyby mieć na nie dobry wpływ. Uzyskany efekt was zaskoczy. Zupełnie inaczej smakuje na przykład pieprz mielony, a inaczej rozbity tuż przed podaniem. Kminek uprażony na patelni nabiera głębokiego aromatu. Próbujcie i smakujcie – to się nie nudzi.

3. Chodźcie do restauracji. To nie muszą być drogie lokale – można dobrze zjeść nawet w niewielkich barach. Ważne, by próbować różnych rzeczy, zamiast zamawiać to samo. Warto też zapytać obsługi, czy coś polecają. Wstępując do różnych restauracji wyrabiacie sobie gust, nawet jeśli trafiacie na coś, co wam nie smakuje – to także można stwierdzić dopiero po spróbowaniu. Z pewnością traficie na dania, które będziecie chcieli przyrządzić w domu i poprawić.

4. Próbujcie nowych składników. Kupujcie od czasu do czasu jakieś nieznane warzywo lub kawałek mięsa, czytajcie przepisy i spróbujcie je przyrządzić. Poszerzanie kuchennych horyzontów to coś, co uskrzydla. Może się okazać, że jakiś niewielki dodatek do jajecznicy sprawi, że od tego dnia będziecie ją jedli już tylko podaną w ten właśnie sposób. Jedzenie wykwintne na co dzień będzie o krok.

5. Dzielcie się pasją. Organizujcie spotkania dla znajomych, na których wykażecie się choćby tylko dodatkami do kanapek, czy jakąś nietypową sałatką. Uczcie się nawzajem smaków, ale też starajcie się zaskoczyć swoich gości. Jeśli spotka się to z odzewem, możecie wspólnie gotować, lub gościć się na zmianę, by próbować jeszcze więcej wspaniałych dań. A co ważne – gotowanie dla większej ilości osób nie jest o wiele droższe niż gotowanie tylko dla domowników, a ile przyjemności. Cieszcie się kuchnią i kulinariami na co dzień i od święta.

INSULT

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here