Potrawy z dyni niewątpliwie kojarzą się z jesienią. Zastanawiasz się, co zrobić z dyni na obiad, żeby było nie tylko smaczne i sycące, ale i pełnowartościowe? Prezentujemy 3 proste przepisy z dyni, które nie wymagają długich przygotowań.
Dania z dynią – dlaczego warto je przygotowywać jesienią?
Dynia – warzywo bogate w cynk i beta-karoten, który nie tylko wpływa na piękny kolor skóry, ale i jest przeciwutleniaczem hamującym procesy przedwczesnego starzenia się komórek oraz rozwój chorób nowotworowych. Beta-karoten oddziałuje też pozytywnie na wzrok i obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, który może generować rozwój miażdżycy. Dynia uwzględniona w diecie pozwala również unormować ciśnienie krwi.
Dania z dynią – 3 przepisy
Zupa krem z dyni piżmowej z kaszą orkiszową
Dania z dyni piżmowej idealnie rozgrzewają, nasycając na długo. Dodatek w formie kaszy orkiszowej dostarczy organizmowi witaminy z grupy B, witaminę A, E i D oraz kwas krzemowy.
Składniki:
- dynia piżmowa – 1 duża sztuka
- ziemniaki – 2 sztuki
- marchewka – 2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- bulion – 1,5 l
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, chili, imbir, papryka słodka
- śmietana lub jogurt – 2 łyżki
- kasza orkiszowa
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę, podobnie, jak pozostałe warzywa. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy dynię, ziemniaki, marchewkę i cebulę. Po kilku minutach zalewamy całość bulionem i doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę lub jogurt. Gotową zupę blendujemy na jednolity krem i podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą orkiszową.
Kasza gryczana z dynią hokkaido
Potrawy z dyni hokkaido są delikatne w smaku. Kasza gryczana krakowska to źródło błonnika, który syci na długo i beta glukanów, które wspierają naturalną odporność organizmu.
Składniki:
- dynia hokkaido – 350 g
- kasza gryczana krakowska – 100 g
- jarmuż – 4-6 liści
- ser feta – 50 g
- pomidory suszone – 4 – 6 sztuk
- cebula – 1 sztuka
- ocet balsamiczny – 2 łyżeczki
- sos sojowy – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, chili
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na odrobinie oliwy przez ok. 10 minut, regularnie mieszając. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będzie gotowa, łączymy ją z sosem sojowym. Jarmuż siekamy (pozbywając się twardej części znajdującej się pośrodku liści), wrzucamy na ok. 1 minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę, przyprawy, dynię i jarmuż. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny. Danie serwujemy z pokruszonym serem feta.
Gryczane ciasto dyniowe
Dania z dynią świetnie smakują również na słodko, np. w formie ciast, które są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne niż klasyczne słodkości.
Składniki:
- kasza gryczana niepalona – 200g
- dynia – 2 szklanki startej na tarce o średnich oczkach
- miód – 3 łyżki
- mąka kokosowa – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – ½ szklanki
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie blendujemy na gładką masę, dodajemy startą dynię i miód. Mieszamy, a następnie wsypujemy wiórki i mąkę kokosową. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. godzinę w temp. 180 stopni.
Dania z dynią to podstawa jesiennego menu. Powyższe przepisy pozwolą Ci skomponować nie tylko pyszny i sycący, ale przede wszystkim zdrowy.