Jesienne przepisy na dania z dynią

Potrawy z dyni niewątpliwie kojarzą się z jesienią. Zastanawiasz się, co zrobić z dyni na obiad, żeby było nie tylko smaczne i sycące, ale i pełnowartościowe? Prezentujemy 3 proste przepisy z dyni, które nie wymagają długich przygotowań.

Dania z dynią – dlaczego warto je przygotowywać jesienią?

Dynia – warzywo bogate w cynk i beta-karoten, który nie tylko wpływa na piękny kolor skóry, ale i jest przeciwutleniaczem hamującym procesy przedwczesnego starzenia się komórek oraz rozwój chorób nowotworowych. Beta-karoten oddziałuje  też pozytywnie na wzrok i obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, który może generować rozwój miażdżycy. Dynia uwzględniona w diecie pozwala również unormować ciśnienie krwi.

Dania z dynią – 3 przepisy 

Zupa krem z dyni piżmowej z kaszą orkiszową 

Dania z dyni piżmowej idealnie rozgrzewają, nasycając na długo. Dodatek w formie kaszy orkiszowej dostarczy organizmowi witaminy z grupy B, witaminę A, E i D oraz kwas krzemowy.

Składniki:

  • dynia piżmowa – 1 duża sztuka
  • ziemniaki – 2 sztuki
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • bulion – 1,5 l
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, chili, imbir, papryka słodka
  • śmietana lub jogurt – 2 łyżki
  • kasza orkiszowa 

Przygotowanie: 

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę, podobnie, jak pozostałe warzywa. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy dynię, ziemniaki, marchewkę i cebulę. Po kilku minutach zalewamy całość bulionem i doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę lub jogurt. Gotową zupę blendujemy na jednolity krem i podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą orkiszową.

Kasza gryczana z dynią hokkaido 

Potrawy z dyni hokkaido są delikatne w smaku. Kasza gryczana krakowska to źródło błonnika, który syci na długo i beta glukanów, które wspierają naturalną odporność organizmu.

Składniki:

  • dynia hokkaido – 350 g
  • kasza gryczana krakowska – 100 g
  • jarmuż – 4-6 liści
  • ser feta – 50 g
  • pomidory suszone – 4 – 6 sztuk
  • cebula – 1 sztuka
  • ocet balsamiczny – 2 łyżeczki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, chili

Przygotowanie: 

Dynię kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na odrobinie oliwy przez ok. 10 minut, regularnie mieszając. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będzie gotowa, łączymy ją z sosem sojowym. Jarmuż siekamy (pozbywając się twardej części znajdującej się pośrodku liści), wrzucamy na ok. 1 minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę, przyprawy, dynię i jarmuż. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny. Danie serwujemy z pokruszonym serem feta.

Gryczane ciasto dyniowe 

Dania z dynią świetnie smakują również na słodko, np. w formie ciast, które są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne niż klasyczne słodkości.

Składniki: 

  • kasza gryczana niepalona – 200g
  • dynia – 2 szklanki startej na tarce o średnich oczkach
  • miód – 3 łyżki
  • mąka kokosowa – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe – ½ szklanki

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie blendujemy na gładką masę, dodajemy startą dynię i miód. Mieszamy, a następnie wsypujemy wiórki i mąkę kokosową. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. godzinę w temp. 180 stopni.

Dania z dynią to podstawa jesiennego menu. Powyższe przepisy pozwolą Ci skomponować nie tylko pyszny i sycący, ale przede wszystkim zdrowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here