miód

Coraz większym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszą się produkty ekologiczne. Ludziom zależy już nie tylko na cenie produktów, ale przede wszystkim na ich wysokiej jakości oraz właściwościach zdrowotnych. Czasami jednak konsumenci nie wiedzą, co oznacza, że dany produkt jest ekologiczny. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czym jest miód ekologiczny i jak rozpoznać go na półce sklepowej – zapraszamy do lektury!

Czy miód może nie być ekologiczny?

Czasami ludzie się dziwią, że wytwór pszczół może nie być ekologiczny. W sklepach często można znaleźć miody pochodzące spoza Unii Europejskiej. Zazwyczaj dodatkowo słodzi się je cukrem lub sztucznymi substancjami, co nie pozwala nazywać ich ekologicznymi. Żeby producent mógł użyć określenia „miód ekologiczny”, powinien spełnić wiele wewnętrznych wymagań unijnych. Takie produkty spożywcze muszą powstawać za pomocą naturalnych technik w odpowiednim środowisku, bez zastosowania środków bakterio- i grzybobójczych. Aby pasieka mogła nosić miano ekologicznej, właściciel jest zobowiązany do poddawania się regularnym kontrolom oraz przechodzenia rygorystycznych procesów certyfikacyjnych.

Pasieka ekologiczna – to znaczy jaka?

Pasieka do produkcji miodu ekologicznego musi być zlokalizowana w miejscu, które nie przekracza dopuszczalnych parametrów zanieczyszczenia powietrza. Producent nie może stosować na jej terenie środków chemicznych, co musi potwierdzić certyfikatem. Odległość pasieki ekologicznej od autostrad, spalarni i wysypisk śmieci jest konkretnie określona prawnie po to, żeby w miodzie nie znalazły się żadne substancje szkodliwe. W zasięgu 3 km od miejsca, gdzie powstaje miód ekologiczny, może znajdować się jedynie dzika roślinność albo inne gospodarstwa ekologiczne. Co więcej, ule powinny być zrobione z naturalnych materiałów. Zanim rozpocznie się produkcję miodu, pszczelarz ma obowiązek odbyć roczny okres próbny.

Miód ekologiczny – jak go rozpoznać?

Jak wskazują wszystkie regulacje, miód ekologiczny to wytwór, który musi spełniać wiele wymagań. Szukając go w sklepie, pomocne będzie czytanie etykiet. Symbol zielonego listka, złożonego z gwiazd Unii Europejskiej to gwarancja, że wybieramy produkt ekologiczny, ponieważ stosowanie tego znaku bez uprawnień jest karalne i ściśle monitorowane. Zawsze możemy się także kierować numerem certyfikatu, który można sprawdzić na stronach odpowiedzialnych jednostek. Na terenie UE produkty ekologiczne muszą zawierać na etykiecie nie tylko nazwę samego produktu, ale również nazwisko pszczelarza, dane o metodzie produkcji, nazwę z adresem firmy wytwarzającej miód lub adres samej pasieki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here