Bogate w witaminy i minerały kiszone pomidory działają prozdrowotnie na cały organizm. Ich wspaniała receptura oraz mnogość możliwości podania sprawia, że są prawdziwym rarytasem. Nic więc dziwnego, że Ukraińcy pielęgnują swoją tradycję jedzenia kiszonych pomidorów i promują ten towar.
Długa historia kiszonek
Pierwsze kiszonki powstały na skutek przypadkowej fermentacji nadwyżek żywności wśród Aryjczyków. Już w starożytności wiedziano, że produkty poddane takiej obróbce wpływają bardzo dobrze na nasze zdrowie. Każdy przecież zna opowieści o Wikingach, którzy w trakcie swoich podbojów, aby uniknąć śmiercionośnego szkorbutu jedli kiszone warzywa. Podobnie Krzysztof Kolumb podczas swoich wypraw podawał swoim towarzyszom te bogate w różne substancje odżywcze przetwory. Być może gdyby nie kiszonki proces odkrywania świata byłby dużo bardziej utrudniony.
Przez lata procedura ta była modyfikowana i z czasem ulepszana, aż na stałe zagościła w naszych domach. Ten rodzaj przetwarzania żywności polubili Europejczycy, szczególnie Słowianie. Na szczególną uwagę tego niesamowitego towaru zasługują kiszone pomidory, najbardziej popularne na Ukrainie.
Kiszone pomidory – spróbuj tego przysmaku
Choć ojczyzną pomidora jest Peru, to na Ukrainie to warzywo cieszy się pełnym poważaniem. Proces kwaszenia odbywa się dokładnie tak samo jak w przypadku innych warzyw, choć w zależności od regionu przepis ten jest modyfikowany i dodawane są różne inne składniki wpływające na smak, np. cebula. W zależności od preferencji przyrządzane są na słodko lub słono.
Procedura kiszenia pomidorów jest niczym niezmienny rytuał, a odstąpienie od niego może kosztować nas złej jakości przetworem. Bardzo ważny jest rozmiar pomidorów, konsystencja miąższu, a także temperatura wody jaką są polewane.
Zanim opanujesz tę recepturę do perfekcji, możesz zakupić kiszone pomidory od producentów z Ukrainy: https://best-market.pl/przetwory-warzywne/przetwory-z-pomidorow/pomidory-marynowane-i-kiszone/.
W zależności od preferencji przyrządzane są na słodko lub słono.
Do czego wykorzystać kiszone pomidory?
Często podaje się je w różnych wersjach. Wyjątkową uwagę zwraca intensywny smak i aromat przyrządzonej z nich zupy pomidorowej. Świetnie nadają się jako przystawki podawane z serem i mięsem. Jest to także świetna opcja dla urozmaicenia smaku kanapek. Jaja sadzone w połączeniu z kiszonymi pomidorami to także ciekawa opcja na śniadanie. Kiszone pomidory są idealnym wyborem na zasmakowanie ciepłego lata w mroźną zimę.
Kiszone pomidory – wpływ na zdrowie
Kiszone pomidory są bogate w witaminę C oraz zwiększają jej przyswajalność. Ponadto, zawierają witaminę A, E, K, PP i witaminy z grupy B. Taka dawka składników to prawdziwa bomba odżywcza dla naszego organizmu. Kiszone pomidory powinny na stałe zagościć u osób, które chcą przyspieszyć swoją przemianę materii i zrzucić kilka kilogramów. Taki przysmak zawiera śladowe ilości cukru.
Kolejną zaletą spożywania ich regularnie jest podniesienie odporności, a także działanie detoksykacyjne. Lista zalet produktów fermentowanych jest całkiem spora, ale na uwagę zasługuje szczególnie ich działanie przeciwnowotworowe. Jak podają badania to właśnie dzięki procesowi, któremu poddane są warzywa, wytwarzają się izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo.
Aby dbać o zdrowie i przy tym posmakować wspaniałych ukraińskich specjałów, warto przejrzeć ofertę na https://best-market.pl/przetwory-warzywne/produkty-veres/. Choć każdy z nas może przygotować tego typu przetwory w domu tylko rodzimy producent może zapewnić oryginalny smak i recepturę.