Lamblia u dzieci – objawy i metody leczenia
Lamblioza to częsta choroba pasożytnicza, na którą najbardziej narażone są dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Przyczyną choroby jest pojawienie się w organizmie pasożyta o nazwie lamblia intestinalis, występuję on w toaletach, piaskownicach, a nawet w basenach publicznych. Lamblia często nie daję typowych objawów dlatego jest trudna do zdiagnozowania.
U dzieci zarażonych często można zauważyć jednak takie dolegliwości jak: nasilające się bóle głowy, biegunka z charakterystycznym brzydko pachnącym kałem, uczucie osłabienia, marudzenie, bóle brzucha występujące po posiłku, oraz przewlekłe stany podgorączkowe. Dodatkowym sygnałem do wzmożenia czujności dla rodzica powinien być też nadmierny apetyt na słodycze.
Najskuteczniejszą metodą diagnozy jest badanie kału w kierunku lamblii. Jednak w początkowym cyklu rozwoju cysty są trudne do zobrazowania dlatego też badanie wykonuje się po wcześniejszym zdiagnozowaniu, którychkolwiek z powyższych objawów, wynik badania jest wtedy tylko potwierdzeniem ku podejrzeniom. Czasami ale jest to rzadki przypadek stosuje się bezpośrednie pobranie żółci lub treści dwunastnicy jednak nie jest to polecany zabieg, ponieważ zalecone w takich przypadkach środki farmakologiczne mają duży wpływ obciążający wątrobę.
Leczenie zakażenia polega głównie na przyjmowaniu doustnych lekarstw przez okres od 7 do 10 dni. Przez okres leczenia warto wspomagająco zapewnić dziecku odpowiednią dietę, która tak na prawdę mało odbiega od typowo prozdrowotnej diety. Najważniejszym elementem diety na czas leczenie jest całkowite usunięcie pokarmów zawierających cukry i nie są to tylko słodycze. Warto wyeliminować również słodzone soki, lody, miody, dżemy, itp. Procesem wspomagającym leczenie jest też odpowiednia higiena, mycie rąk przed posiłkiem jak i po korzystaniu z toalety jest jednym z najważniejszych codziennych nawyków, które warto wpoić dziecku. Dodatkowo rodzic powinien zadbać o systematyczną zmianę pościeli dziecka, a także o podawanie owoców i warzyw po wcześniejszym umyciu.