W naszych kuchniach nie może zabraknąć różnorodnych przypraw. Wiele z nich ma działanie rozgrzewające. W efekcie ich stosowanie zaleca się szczególnie zimą, kiedy to nasze stopy mają tendencję do marznięcia. Do tego przyprawy rozgrzewające skutecznie przyspieszają przemianę materii, przez co pomagają uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Do przypraw, które wykazują działanie rozgrzewające zalicza się imbir, curry, kurkumę oraz pieprz. Imbir to przyprawa pochodząca z Indii oraz Chin. W polskich sklepach dostępny jest dzisiaj zarówno imbir świeży, jak i mielony. Świeży ma lekko żółte wnętrze przykryte delikatnie brązową skórką. Cechuje się lekko cytrynowym aromatem i ostrym smakiem. Imbir mielony ma leciutko brązowy kolor, a jego smak jest naprawdę piekący. Imbir charakteryzuje się również bardzo silnym aromatem. Curry to z kolei mieszanka przypraw, która chętnie wykorzystywana jest w Indiach. Tworzą ją kurkuma, kolendra, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa w odpowiednich proporcjach. Kurkuma określana jest również mianem ostryżu długiego. Uprawia się ją w Azji.

http://www.biegiemprzezpolske.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here