Maślan sodu

Odpowiednie suplementy diety przyjmowane każdego dnia, mogą znacznie poprawić nasze codzienne samopoczucie oraz kondycję naszego organizmu. Ci ważne suplementy diety najlepiej działają w połączeniu ze zdrową dietą i odpowiednią dawką aktywności fizycznej każdego dnia. W innym przypadku nie pomagamy sobie tak bardzo jak jest to wskazane. Jednym z ciekawszych do omówienia suplementów diety jest maślan sodu.

Przeczytaj nasz artykuł, a znajdziesz odpowiedzi na poniższe pytania:

  • Czym jest maślan sodu?
  • Jakie jest działanie maślanu sodu?
  • Dlaczego warto spożywać maślan sodu w formie suplementu diety?
  • Czy kwas masłowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czym tak naprawdę jest substancja kryjąca się pod tajemniczą nazwą maślan sodu. Postaramy się to wyjaśnić możliwie jak najprościej. Zacznijmy od tego, że kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest ważnym elementem prawidłowej pracy jelit.

Maślan sodu – to inaczej kwas masłowy?

Maślan sodu to doskonałe naturalne źródło kwasu masłowego. Co ważne maślan sodu wykazuje działanie energetyczne dla nabłonka naszych jelit, czyli kolonocytów. Aktywnie wspomaga lepszą pracę jelit. Maślan sodu jako suplement diety został umieszczony w kapsułkach hydroksypropylometylocelulozowych (HPMC). Kapsułki te nazywane są też kapsułkami wegańskimi. Nazwa wzięła się z tego, że kapsułki te wykonano z celulozy, która nie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Otoczkowanie kapsułek jest ważne, ponieważ muszą one dotrzeć jak najbardziej w głąb przewodu pokarmowego.  Dlatego używa się do tego między innymi kwasu stearynowego.

Co to jest sól sodowa kwasu masłowego?

Sól jest nieodłącznym składnikiem maślanu sodu. Co ciekawe kwas masłowy stosowany jest nie tylko do produkcji suplementów diety. Kwas masłowy wykorzystywany jest do produkcji barwników oraz środków zapachowych. Wszystko dlatego, że estry kwasu masłowego mają zapach przyjazny dla ludzi dlatego są wykorzystywane do produkcji substancji oraz produktów między innymi w przemyśle spożywczym.  Z kolei w medycynie, dzięki badaniom naukowym, dowiedzieliśmy się, że maślan sodu czy też kwas masłowy ma niebagatelne znaczenie dla działania ludzkiego układu pokarmowego. Jest podstawowym substratem używanym przez komórki nabłonkowe jelit do produkcji energii.  Kwas masłowy jest produkowany w jelicie grubym przez bakterie fermentujące niestrawione węglowodany i oligomery heksozy. Kwas masłowy odpowiada z prawidłową florę bakteryjną jelit, utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jeśli ktoś ma problem z jelitami i flora bakteryjna jest zaburzona zaleca się doustne przyjmowanie maślanu sodu w postaci kapsułek dojelitowych.  Otoczka kapsułek może być wykonana z takiej substancji jak kwas stearynowy roślinny. Takie rozwiązanie to z nowoczesne wykorzystanie technologii mikrokapsułek, w przeciwieństwie do standardowych form kwasu masłowego. Tak stworzona kapsułka chroni przed całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego przed dotarciem do jelita.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here