Na czym polega palenie kawy i czy zmienia to jej smak

Wypalanie ziaren kawy polega to na poddaniu kawy, znajdującej się w obracającym się bębnie, działaniu gorącego powietrza o temperaturze od 150º do 225º. Ważne jest, aby czas pieczenia był odpowiedni dla uzyskania optymalnego rezultatu. W procesie palenia zielona kawa ulega przemianom fizycznym i chemicznym, takim jak utrata wilgoci, utrata wagi, zwiększenie objętości i zmiana koloru.

Jak palona jest kawa?

Palenie musi być przeprowadzane oddzielnie w zależności od rodzaju kawy, pochodzenia lub stopnia wilgotności, aby uzyskać bardziej jednorodne palenie. Jeśli kawy zostały zmieszane przed paleniem, mogą pojawić się różnice i niektóre ziarna mogą wydawać się bardziej palone niż inne.

Stopień palenia kawy określa zarówno jej kolor, jak i smak, a zależy on przede wszystkim od czasu i temperatury panującej w bębnie.  Określa się to w laboratorium za pomocą kolorymetru, urządzenia rejestrującego kolor próbki. Jest to niezbędna kontrola w każdym piecu do palenia kawy. Jeśli kawa jest lekko palona, jej kolor będzie jasnobrązowy, a smak łagodniejszy, mniej kwaśny i mniej gorzki. Należy jednak pamiętać, że kwasowość zależy od jakości kawy, a nie tylko od palenia.

Czy rodzaj palenia wpływa na smak kawy?

Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, że każdy rodzaj palenia nadaje zupełnie inny smak temu samemu gatunkowi kawy. W zależności od czasu palenia, kolor staje się ciemniejszy, a smak mniej kwaśny, ale bardziej gorzki. Jeśli kawa jest jednak zbyt mocno wypalona, będzie miała nieprzyjemny smak. Kawy przygotowane przez specjalistów w swoim fachu możemy znaleźć na stronie https://coffeeandsons.pl/.

Po paleniu kawy należy ją szybko wyjąć i schłodzić, aby umożliwić wiązanie aromatu i skraplanie się substancji zapachowych. Po schłodzeniu ziarna są ponownie sortowane przez maszynę, która zatrzymuje niechciane materiał na dnie. Proces ten kończy się szybkim pakowaniem próżniowym lub pakowaniem w kontrolowanej atmosferze (azot), aby zapobiec utracie aromatów oraz zapobiec utlenianiu się ziaren w kontakcie z powietrzem. W przypadku kawy ziarnistej aromat ten będzie się uwalniał przez okres 2-3 tygodni, natomiast w przypadku kawy mielonej nie dłużej niż przez jeden dzień.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here