Obiad jak dawniej u mamy

Obiad jak u mamy lub babci – kto z nas nie ma sentymentalnych wspomnień związanych z domowymi posiłkami? Smak potraw gotowanych z miłością i troską, który przypomina nam o beztroskich dniach dzieciństwa, jest niezapomniany. Oto lista dań, które mogłyby się znaleźć na stole podczas takiego nostalgicznie przygotowanego obiadu.

Kuchnia polska – rodzinny obiad

Barszcz czerwony z uszkami. Polska kuchnia to również wspaniałe zupy. Pozwalają nam cieszyć się smakiem domowego gotowania. Intensywny smak barszczu czerwonego, przygotowanego na bazie buraków i z dodatkiem kwaśnej śmietany, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Rosół. Ten aromatyczny bulion z kawałkami soczystego mięsa wołowego i drobiowego, przyprawiony ziołami i warzywami, to prawdziwa klasyka. Z pewnością budzi wspomnienia i rozgrzewa serce. Najczęściej jest serwowany z makaronem albo kołdunami.

Schabowy z ziemniakami i kapustą. Soczysty kotlet schabowy obtoczony w chrupiącej panierce i smażony na złocisty kolor jest podawany zwykle z ziemniakami i kapustą zasmażaną. To danie jest synonimem domowego obiadu i od razu przenosi nas w czas beztroski.

Gołąbki. To danie z mielonego mięsa, ryżu i cebuli – farsz jest zawinięty w liście kapusty. Podaje się je z sosem pomidorowym i ziemniakami. Gołąbki są nieodłącznym elementem tradycyjnego polskiego obiadu.

Kotlety mielone. Soczyste kotlety z mięsa mielonego, przyprawione i smażone na złoty kolor, są zwykle podawane z ziemniakami gotowanymi albo z puree świeżą surówką z kiszonej kapusty lub marchewki. Pasują do nich także buraczki oraz marchewka z groszkiem na maśle.

Kaczka pieczona z modrą kapustą. Soczysta kaczka, pieczona w piekarniku, podawana z duszoną czerwoną kapustą to danie wykwintne, idealne na specjalne okazje. To potrawa o głębokim i intensywnym smaku, które z pewnością pasuje na uroczyste, świąteczne obiady.

Placki ziemniaczane z gulaszem lub cukrem. Polskie jedzenie często bazuje na ziemniakach. Cienkie, chrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem mięsnym to kolejna tradycyjna potrawa, która często gościła na obiedzie u mamy lub babci. Część z nas preferuje jednak placki podawane z cukrem i kwaśną śmietaną.

Zrazy wołowe z sosem. Soczyste kawałki mięsa wołowego duszone w aromatycznym sosie na bazie cebuli, marchewki i ziół. Zrazy podawane są z ulubionymi dodatkami, takimi jak ogórki kiszone lub buraczki oraz kluski śląskie, ziemniaki z wody lub kasza gryczana.

Naleśniki z serem lub dżemem. Delikatne naleśniki z farszem z sera albo domowej konfitury to pomysł na słodki obiad albo na deser. W sezonie letnim często są podawane z owocami – jak truskawki, maliny i jagody. Można je polać także babcinej receptury syropem. Popularną wersją są też naleśniki z prażonymi jabłkami oraz cynamonem i śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here