Fani zdrowej żywności, medycyny alternatywnej i naturalnych kosmetyków od dłuższego czasu zachwalają oleje tłoczone na zimno. Takie produkty powinny jednak znaleźć się w każdym domu, ponieważ są o wiele zdrowsze niż ich odpowiedniki z supermarketu. Sprawdź, dlaczego warto ograniczyć spożycie olejów rafinowanych i zainwestować w oleje naturalne.
Nie są poddawane wysokim temperaturom
Jedną z najważniejszych różnic między olejami rafinowanymi i naturalnymi jest proces produkcji. Te pierwsze są poddawane bardzo wysokim temperaturom, które powodują wyjałowienie produktu. Popularny olej lniany tłoczony na zimno powstaje w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni Celsjusza, co pozwala na zachowanie niepowtarzalnego smaku i cennych właściwości składników znajdujących się w nasionach roślin.
Warto wiedzieć, że wysokie temperatury mają szkodliwy wpływ na zdecydowaną większość witamin, minerałów i innych elementów niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu. Z tego powodu zdecydowana większość olejów tłoczonych na zimno nie jest przeznaczona do obróbki termicznej także we własnej kuchni. Można je natomiast bez obaw dodawać do sałatek, koktajli oraz dań nie wymagających podgrzewania, smażenia lub pieczenia.
Zawierają niezbędne składniki odżywcze
Z powodu stosowania w procesie produkcji niskich temperatur oleje tłoczone na zimno są bogate w cenne składniki odżywcze, które na dodatek zachowują swoje niesamowite właściwości. Największym skarbem produktów z olejarni Oleoteka są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, które są uznawane za sekret długowieczności, dobrej kondycji i zdrowego wyglądu. Ważnym składnikiem wielu olejów jest także znana z kosmetyków witamina E.
Tak wysoka zawartość niezbędnych składników odżywczych oznacza, że wystarczy regularne przyjmowanie niewielkich dawek ulubionego oleju, żeby zauważyć istotne zmiany w stanie swojego zdrowia i urody. W przypadku wyjałowionych olejów rafinowanych nawet stosowanie dużych ilości produktu nie przyniesie podobnych rezultatów. Co więcej, popularne oleje z supermarketów mogą nawet mieć szkodliwy wpływ na organizm.
Nie zawierają sztucznych dodatków, barwników i konserwantów
Ogromną zaletą naturalnych olejów tłoczonych na zimno w olejarni Oleoteka jest ich skład, w którym próżno szukać nafaszerowanych chemią barwników, konserwantów i ulepszaczy smaku. Sztuczne dodatki często pojawiają się natomiast w masowej produkcji, ponieważ producentom zależy przede wszystkim na długim terminie ważności i atrakcyjnym wyglądzie. Warto zatem podczas zakupów uważnie czytać etykiety artykułów spożywczych.
Popularne konserwanty, barwniki i inne składniki chemiczne są bardzo szkodliwe dla organizmu i w przypadku wieloletniego stosowania mogą prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych. Wprowadzenie do diety naturalnych olejów może zatem być sposobem na ograniczenie chemii w spożywanej żywności. Nie trzeba oczywiście zupełnie rezygnować z rafinowanych olejów – wystarczy wybierać produkty wysokiej jakości.