Uzależniliśmy się od technologi i produktów przemysłu, który wykorzystuje technologie chemiczne. Zapotrzebowanie na produkty, które dotąd były pokrywane przez surowce naturalne, osiągnęło już dawno wartość, której uprawy i hodowla nie są w stanie zaspokoić. Ratunkiem stał się surowiec, który w różnych odmianach jest obecny we wszystkich dziedzinach życia. Mowa oczywiście o plastiku i jego wielu odsłonach. Plastik jest komponentem zasadniczym wielu produktów użytku codziennego i specjalistycznych maszyn. Jest też tworzywem zabezpieczającym. Opakowania foliowe stosuje się często i z powodzeniem do wielu produktów. W tym do produktów spożywczych. Do stosowania w kontakcie z żywnością jest dopuszczone kilka rodzajów tworzyw sztucznych.
Poniżej lista polimerów stosowanych przez przemysł oraz kilka rad edukujących dla świadomych konsumentów.
I. Lista surowców.
1. PET – politereftalan etylenu oznaczany numerem 1 – używany do produkcji butelek do napojów. Dość trwały, ale do kolejnego użycia musi być przetworzony.
2. HDPE – polietylen charakteryzujący się wysoką gęstością. Jako jedyny może być stosowany wiele razy bez konieczności powtórnego przetworzenia. Oznacza się go numerem 2.
3. PVC – czyli polichlorek winylu. Polichlorku winylu nie można stosować do produktów spożywczych. Jego oznaczenie to numer 3.
4. LDPE – polimer o niskiej gęstości surowca. Sygnowany czwórką. Ze względu na niejednoznaczne konkluzje badań naukowych nie zaleca się stosowania tworzywa do pakowania żywności.
5. PP – polipropylen PP – oznaczany jako 5. Zastosowanie i właściwości jak przy polietylenie HDPE.
6. PS – znany najbardziej pod nazwą styropian. Chwiejność chemicznych połączeń wyklucza go z grona dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
7. Pozostałe – kryjące się pod cyfrą 7. Często zawierają BPA. Związek chemiczny odpowiedzialny, według badań, za destabilizację stanu zdrowia znacznej części populacji, która notorycznie ma kontakt ze związkiem.
II. Co trzeba wiedzieć robiąc zakupy i przygotowując posiłki?
– optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane produkty opakowane w folie to piętnaście stopni Celsjusza. Zdarza się jednak, że polimery razem z pożywieniem poddawane są temperaturze dwu, a nawet trzykrotnie przewyższającą dopuszczalną.
– pod działaniem wysokiej temperatury plastiki jest w stanie uwolnić szkodliwe substancje. Nie należy ich podgrzewać na przykład w kuchence mikrofalowej lub dezynfekowań gorącą wodą.
– jeśli nie mamy zamiaru wykorzystać całości otwartego opakowania, lepiej jest przełożyć zawartość do pojemnika szklanego i w ten sposób przechowywać do ostatecznego wykorzystania.
– zakupione owoce lub pieczywo przenoszone w torbach z plastiku powinno być wypakowane zaraz po przyjściu do domu.
– lektura etykiet powinna być punktem obowiązkowym zakupów. Znajdują się tam ważne informacje, które warto wcielić w czyn.
Nie damy rady uciec od używania plastików. Musimy nauczyć się właściwie postępować z opakowaniami, by nie zasypały naszego świata i uczyniły uszczerbku na naszym zdrowiu. Stosowanie plastikowego savoir vivre daje możliwość unikania zagrożeń.