Płyty indukcyjne - najważniejsze cechy i parametry

Płyta indukcyjna jednopalnikowa to wyposażenie kuchni w wersji mini. Kuchenka indukcyjna charakteryzuje się wysoką wydajnością energetyczną, znacznie przewyższając tradycyjne kuchenki elektryczne. Zobacz jaka powinna być dobra płyta indukcyjna?

Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz wygoda i kontrola procesu gotowania. Urządzenia takie jak płyta indukcyjna jednopalnikowa wyglądają bardzo estetycznie i czasem nawet mogą zastąpić klasyczną kuchenkę dwupalnikową w kawalerce, ze względu na swój niewielki rozmiar i bezpieczne użytkowanie. Poznaj więc specyfikę tego sprzętu.

Płyta indukcyjna jednopalnikowa  – gdzie się przyda?

Płyta indukcyjna jednopalnikowa jest dużo bezpieczniejsza niż butla gazowa, która ma ograniczoną pojemność. Może służyć do odgrzewania lub przygotowania posiłków nie wymagających równoczesnego wykorzystania dwóch garnków lub patelni. Kuchenka jednopalnikowa może być traktowana jako opcja awaryjna, na czas niedostępności głównej kuchenki, może też stać się stałym wyposażeniem domku letniskowego, niewielkiej kuchni, wynajmowanego pokoju lub innego pomieszczenia. Pamiętaj, że czas gotowania na płycie indukcyjnej jest znacznie krótszy w porównaniu z innymi kuchenkami, dlatego przygotowanie obiadu w jednym naczyniu nie potrwa zbyt długo. Kuchenka indukcyjna charakteryzuje się wysoką wydajnością energetyczną, znacznie przewyższając tradycyjne kuchenki elektryczne – jest doskonałym wyborem dla osób zwracających uwagę na wysokość rachunków za prąd.

Wielofunkcyjne płyty grzejne – rozwiązanie hybrydowe

Warto wiedzieć, że istnieje rozwiązanie, które łączy różne źródła ciepła tj. płyta indukcyjna i kuchenka gazowa. Zestawienie w jednym urządzeniu pół grzewczych indukcyjnych oraz palników gazowych daje znacznie więcej możliwości. Płyta indukcyjna na gaz to świetna opcja w przypadku chwilowego braku jednego z mediów (gazu lub prądu), gdyż nie dezorganizuje naszej pracy.

Dobra płyta indukcyjna – zasady działania

W kuchenkach indukcyjnych gotowanie odbywa się na zasadzie szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia kuchennego. W wyniku przemiany energii elektrycznej na cieplną podgrzane na płycie naczynia oddają swe ciepło potrawie, powodując powstawanie prądów wirowych.

W tym wypadku należy pamiętać, że trzeba używać tylko garnków wykonanych z odpowiednich materiałów (np. stal, żelazo). Takich, które przyciągają magnes. Naczynia takie oznaczone są odpowiednim znakiem, który informuje nas o możliwości stosowania ich na kuchenkach indukcyjnych.

Jaką kuchenkę indukcyjną jednopalnikową wybrać?

Zanim zdecydujesz się na zakup takiego produktu upewnij się, że będzie on kompatybilny z mocą połączeniową Twojego licznika.

Przydatną funkcją jest opcja timera, która pozwoli Ci dokładnie zaprogramować czas gotowania na danym polu.

Innym, ciekawym udogodnieniem jest przyspieszenie gotowania. Funkcja ta pomoże Ci w szybkim czasie przyrządzić niektóre potraw.

Kolejnym popularnym dodatkiem jest opcją Memory, która pozwala na zapisanie ustawień. Zatem, jeśli regularnie przyrządzasz swoje ulubione danie w ten sam sposób, będziesz mieć do niego łatwy dostęp.

Kolejnym udogodnieniem jest funkcja Stop & Go. Umożliwia ona nagłe przerwanie gotowania, a po pewnym czasie kontynuowanie pracy płyty.

Następnym udogodnieniem, które powinna posiadać każda dobra płyta indukcyjna jest opcja Auto Stop. Dzięki niej po wykipieniu potrawy lub dłuższej przerwie w gotowaniu, urządzenie samoczynnie wyłączy się, co zapobiegnie uszkodzeniu płyty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here