Przekrój przez pizzę, czyli co najbardziej lubią Polacy i dlaczego jest to pizza?

0
802

Miejscem narodzin pizzy, którą dziś tak chętnie się zajadamy, są Włochy, a dokładniej mówiąc – Neapol. Najpierw był prosty przepis, po jaki sięgała głównie biedota. Z tej prostoty narodził się przysmak dziś uwielbiany na całym świecie, również wśród Polaków. Co warto wiedzieć o pizzy? Dlaczego Polacy tak bardzo ją pokochali i gdzie można zjeść tę najlepszą?

Od starożytności przez Neapol, aż po…

cały świat! Początków pizzy upatruje się już w starożytności. W Egipcie i Grecji prym wiodły chlebowe placki. Zajadano się wręcz nimi. Powstałe z mąki i wody, na początku bardzo proste, Grecy z czasem zaczęli urozmaicać o dodatki – cebulę i zioła. Do dziś kontrowersje na temat tego, czy tę potrawę można uznać za pizzę, nie ucichły.

Starożytne początki można potraktować jako historię, natomiast niepodważalnym faktem jest, że to właśnie we Włoszech powstała pierwsza na świecie pizzeria, a swoją działalność rozpoczęła w 1830 roku. Pizza uwielbiana przez neapolitańczyków z czasem stała się wręcz daniem, które zaczęło gościć pośród włoskich dworów. Tak dokonano ulepszenia ówczesnej receptury, jak i pojawiły się nowe dodatki. I to właśnie z włoskich dworów, z Neapolu, pochodzą najsłynniejsze dziś pizze, czyli Neapolitana i Margeritha.

Jaką pizzę najbardziej lubią Polacy?

Polacy uwielbiają pizzę przede wszystkim za jej niepowtarzalny smak (tak twierdzi aż 62% przebadanych) oraz za możliwość komponowania pizzy z ulubionymi składnikami (co potwierdza 34% badanych). Spośród składników najchętniej wybierane są pieczarki, pomidory, salami, szynka, oliwki, papryka, cebula, kukurydza i owoce morza.

Jeszcze do niedawna najbardziej popularną pizzą w Polsce była klasyczna Margeritha. Dziś jednak o wiele większym uznaniem cieszy się Capricciosa. Na podium znalazły się również pizze Hawajska i Pepperoni. Nieco rzadziej, ale wciąż chętnie zamawiane są pizze Salami, Wiejska, Funghi oraz Roma. Za to najmniejszą popularnością może się pochwalić pizza wegetariańska. Mniej chętnie na talerze Polaków trafia również Carbonara, za to najgorzej sprzedają się pizze Farmerska i Europejska. Z kolei najwięcej kontrowersji budzi pizza Kebab, która dla Włochów w ogóle nie zasługuje na miano pizzy.

Poza pizzą Polacy lubią dodawać do niej sosy. Tutaj wybór jest stosunkowo prosty i niepodważalnie pośród sosów wygrywa czosnkowy. Za nim znajdują się pomidorowy i majonezowy, a w tyle zostają oryginalne kombinacje, jak sosy ziołowe czy musztardowe. Co więcej, Polacy z jednej strony nie wyobrażają sobie pizzy bez sosu, z drugiej jednak niechętnie przyrządzają go samodzielnie, podobnie jak i pierwotne placki chlebowe, które wolą zamawiać na wynos lub jeść poza domem.

składniki na pizzę

Spośród wszystkich dań, które Polacy zamawiają online, aż 52% stanowią pizza i włoskie makarony. Prym w zamawianiu pizzy wiodą łodzianie, tuż za nimi są gdańszczanie oraz krakowianie. Trudno się nie zgodzić z takim zestawieniem, tym bardziej że to właśnie te 3 miasta mogą poszczycić się wieloma smakami, oczywiście z miejscem na tradycyjne, które przemawiają do gustów polskich miłośników pizzy.

Pizza w Trójmieście

Wybierając się na wakacje w nadmorskie rejony, nie sposób odmówić sobie zahaczenia o trójmiejskie regiony. O tych trzech charakterystycznych punktach nadmorskich, nie trzeba nikomu przypominać. Gdy zwiedzanie aż trzech miast, korzystanie z ich atrakcji i regionalnych rozrywek przyniesie zmęczenie, swoje kroki warto skierować do jednej z wielu pizzerii. Po dania bazujące na niegdysiejszych chlebowych plackach, koniecznie trzeba wybrać się do Gdańska. Stolica województwa pomorskiego to między innymi pizzeria Gdańsk, z ofertą zarówno stacjonarną, jak i internetową, którą można znaleźć pod adresem witryny internetowej https://www.dominospizza.pl/. Klasyczna czy skomponowana wedle własnego uznania, spożywana w gronie znajomych bądź rodziny, zawsze smakuje wyśmienicie. Po dziś dzień można w niej skosztować pizzy ręcznie robionej, wedle sprawdzonych i utrwalonych receptur, na plackach wypiekanych w specjalnym piecach. Ta pizzeria w Gdańsku to nie tylko neapolitańska klasyka czy tradycyjny smak Capricciosy. Uwagę zwraca na siebie firmowa wersja New Yorker, Double Bacon Burger oraz Hypnotica.

Pizza, która (nie)tuczy

krojenie pizzyPizzę nieodmiennie zalicza się do fast foodów. Mówi się o niej, że jest tucząca, wysokokaloryczna, w ogóle niewskazana, bo przecież znajdują się w niej duże ilości tłuszczu, a nierzadko ciężkostrawnych składników. Prawda to czy mit? Nie da się ukryć, że pizza na grubym cieście, z mnóstwem składników, w której brzegach zostały zapieczone kolejne porcje sera, jedzona zbyt często może znaleźć swoje odzwierciedlenie w zaokrąglającej się figurze, i nie tylko.

Spotykamy jednak pizze, które są pieczone na cienkim cieście, a ich liczba składników nie przeraża. Ponadto możliwość komponowania pizzy wedle własnych gustów, pozwala zrezygnować z produktów najbardziej tuczących, na rzecz tych, które i tak spożywamy każdego tygodnia, a są one zdrowe. Mowa chociażby o pizzy wegetariańskiej. Ponadto jedzenie z zachowaniem umiaru nie musi szkodzić!

Neapolitańska pizza Gdańsk na cienkim cieście, a może szaleństwo w postaci wersji Kebab? Każdą z nich trzeba poznać, by znaleźć swój ulubiony smak!

Źródła:

  • https://www.fakt.pl/zdrowie/wygrac-z-choroba/skad-jest-pizza-ojczyzna-pizzy-to-wlochy/nqj9e8k
  • https://kulinaria.trojmiasto.pl/Tutaj-pizza-ma-ten-sam-smak-od-dekad-n123137.html?strona=1&id_zdjecia=gp4:356599#fb_id:gp4:356599,pozycja:0
  • https://posbistro.com/blog/pl/jaka-pizze-najczesciej-jadaja-polacy/
  • https://finanse.wp.pl/dzien-pizzy-wielkim-swietem-polakow-zobacz-jakie-lubimy-najbardziej-i-gdzie-za-wloski-przysmak-zaplacisz-najwiecej-6218428558435969a
  • https://urodaizdrowie.pl/czy-pizza-tuczy-poznaj-fakty-i-mity-na-temat-tej-wloskiej-potrawy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here