Kuchnia azjatycka znana jest w naszym kraju od niedawna, ponieważ ma zupełnie odmienny smak. Wszelkie dania są przede wszystkim mało kaloryczne a jednocześnie smaczne. Bazują głównie na ryżu, warzywach i kurczaku w różnej postaci. Ważne są także przyprawy, które powodują, że całe danie jest lekko ostre, słodkie, a także słone. Kuchnia azjatycka to nie tylko restauracje ale również bary szybkiej obsługi, gdzie najczęściej można znaleźć sajgonki, sushi, potrawy z ryżem, warzywa z woka czy też bardzo ostre zupy. Ludzie się przyzwyczaili do takich smaków, ponieważ w dużych miastach są one już znane coraz mocniej. Ważne jest to, że kuchnia azjatycka wykonywana jest bardzo szybko, na dużym ogniu i smażona krótko. Pod koniec dodaje się przypraw przywiezionych prosto z Azji, dzięki czemu potrawy są oryginalne. Dominują także owoce morza głównie świeże, przygotowane na różnorodne sposoby i dlatego karta menu jest tak duża. Można się wybrać na obiad rodzinny do restauracji i na pewno rodzina się naje tym co zostanie podane.