Uciążliwe mole spożywcze

0
1230

Mole są owadami, które zawsze budzą naszą niechęć. Mogą kryć się w szafie z ubraniami, w domowej biblioteczce albo w szafkach kuchennych. Niezależnie od tego, gdzie siedzą, zawsze powodują szkody. Dlatego każdy rodzaj mola powinien być jak najszybciej zwalczany, abyśmy potem nie odkryli przykrej niespodzianki w postaci dziur w ubraniu lub larw w naszym jedzeniu.

Jak wyglądają mole spożywcze?

Dorosłe mole spożywcze to owady latające, które nieco przypominają z wyglądu ćmy. Mają charakterystyczną barwę skrzydeł, z szaro-brązowymi prążkami lub też mogą być w całości brązowawe. Rozpiętość ich skrzydeł wynosi około 1,5 cm.

Samice moli tworzą w naszych szafkach oprzęd, w którym składają jaja – może ich być ponad 150, co oznacza prawdziwą inwazję larw. Mają one biało-żółty kolor i niewielki rozmiar, jednak ich znacząca ilość oraz siła sprawiają, że sieją ogromne spustoszenie w naszych zapasach.

Co najbardziej lubią jeść mole spożywcze i jak poznać, że zagościły w naszym domu?

Mole spożywcze lubują się w produktach sypkich. Uwielbiają wszelkiego rodzaju mąki i produkty mączne, takie jak makarony. Z chęcią dostają się do płatków, kasz i ryżu. Mogą także znaleźć się w orzechach lub bakaliach. Ich obecność często można poznać właśnie na tych produktach, które zamiast być sypkie, przybierają formę posklejanych grudek. Oznacza to, że właśnie mamy do czynienia z prawdziwą inwazją tych szkodników.

Skąd biorą się mole spożywcze w domu?

Mole spożywcze oczywiście mogą przybyć do domu na własnych skrzydłach. Dzieje się tak często latem, kiedy mamy otwarte przez cały dzień okno i po prostu nie zauważymy ich przybycia. Jednak nie zawsze wchodzą do domu same. Równie często zdarza się, że mole przynosimy ze sklepu, ponieważ w produktach sypkich z hipermarketu lub osiedlowego sklepiku mogą już znajdować się ich jaja.

Jak zatem uniknąć przyniesienia moli albo ich rozprzestrzeniania? Warto zacząć od przejrzenia każdego produktu, który przynosimy do domu. Mąkę należy przesiać i zamknąć w szczelnej puszce, podobnie warto potraktować płatki owsiane, ryż czy kasze. Jeśli produkty są od początku czyste, zamknięcie ich w szczelnych plastikowych lub metalowych pojemnikach ograniczy szansę na dostanie się moli do środka.

Jak pozbyć się moli z domu?

Pierwsze, co musimy zrobić, aby skutecznie pozbyć się moli spożywczych z domu, to usunąć wszystkie produkty, które są nimi skażone. Nie ma co oszczędzać na kilku paczkach mąki, ryżu czy cukru, skoro mogą być źródłem rozprzestrzeniania się owadów. Co więcej, raczej nikt nie będzie chciał jeść posiłku z larwami owadów.

Następnie należy sięgnąć po skuteczny środek na mole, który pozwoli wytępić je ze wszystkich zakamarków, w których się zadomowiły. Mogą to być na przykład wnętrza szafek i szuflad, albo nawet przestrzenie za nimi, które pozwalają im na łatwe przepoczwarzenie i szybki dostęp do produktów spożywczych. Dokładne umycie szafek specjalnym preparatem pozwoli pozbyć się ich raz na zawsze, a stosowanie się do zasad profilaktyki pomoże w uniknięciu inwazji w przyszłości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here