Jedz zdrowsze tłuszcze i mniej niezdrowych tłuszczów. Typy tłuszczu, które spożywasz, mogą wpływać na to, czy organizm zdecyduje się spalać tłuszcz lub je przechowywać. Zdrowe tłuszcze, takie jak nienasycone oleje, powinny być głównym źródłem tłuszczu w diecie. Ugotuj z oliwą lub olejem rzepakowym zamiast masła lub smalca. Inne źródła zdrowych tłuszczów obejmują orzechy, nasiona, awokado, ryby i naturalne masło orzechowe. Nie jedz niczego, co ma tłuszcz przekrwiony lub wymienia słowa „częściowo uwodornione” z listy składników. Powinieneś unikać tłuszczów nasyconych w jak największym stopniu, ograniczając je do mniej niż 10% całkowitej ilości kalorii.

Aby obliczyć całkowite kalorie z nasyconego tłuszczu, należy pomnożyć gramy tłuszczu o dziewięć. Na przykład artykuł spożywczy zawierający 5 gramów tłuszczu nasyconego ma 45 kalorii z tłuszczów nasyconych.

Podziel te kalorie na całkowity kalorii na jeden dzień, a następnie pomnoż go przez 100. Chcesz, aby ten ostatni numer był mniejszy niż 10.

Na przykład, gdybym jadł 210 kalorii z nasyconego tłuszczu i 2300 kalorii na dzień, zjadłbym 9% kalorii z tłuszczów nasyconych.

http://www.pasazmamy.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here