Rak to epidemia 21 wieku, co robić żeby się przed nim ustrzec, jak się odżywiać jeżeli niestety zdjagnozują go w naszym organiźmie ? Dieta antyrakowa składa się głównie z jarzyn , nasion roślin strączkowych, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego ,oleju z siemienia, mała organicznego, czosnku, ziół, przypraw. Można jeść też mięso i jaja,, lecz nie powinny stanowić głównych składników posiłków. Większość naszego menu powinny stanowić w kolejności od największego do najmniejszej ilości; Warzywa, owoce,proteiny roślinne, soczewica,groch,fasola,tofu. Proteiny zwierzęce, ryby, mięso, jaja. Zboża, pieczywo wieloziarniste, ryż wieloziarnisty, komsa . Oliwa z oliwek, mało ekologiczne. Zioła, kurkuma,curry,tymianek,rozmaryn,czosnek. Zbawienne działanie i wpływ na nasz organizm ma zielona herbata bogata w polifenole , ograniczające rozwój nowych naczyń krwionośnych, potrzebnych nowotworowi do wzrostu i przerzutów. Kurkuma i curry jest najsilniejszym działającym środkiem przeciwzapalnym. Jednakże aby została przyswojona do organizmu musi być kurkuma wymieszana z czarnym pieprzem oraz rozpuszczona w oliwie najlepiej z oliwek lub rzepakowym. Idealne proporcje takiej mieszanki to ¼ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki oleju z oliwek, i szczypty czarnego pieprzu. Można to dodać do sałatek lub połknąć bezpośrednio . Imbir silny środek przeciwzapalny i antyoksydant. Warzywa , różne rodzaje kapusty, brukselka ,kapusta chińska, brokuły,nie pozwalają komórkom przekształcać się w złośliwe. Czosnek, cebula,por , szczypior,związki siarki pochodzące od roślin z tej rodziny sprzyjają obumieraniu komórek w tym rakowych. Jarzyny i owoce bogate w karotenoidy to marchew, cukinia, dynia, kabaczki, morele buraki, ziemniaki, posiadają składniki , które zwiększają zdolność atakowania komórek rakowych, ponadto pomidory, soja grzyby i kwasy tłuszczowe omega-3 to nasi przyjaciele żywieniowi!