Czym charakteryzuje się kolumbijska kawa?

0
362

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a kolumbijskie propozycje są bardzo cenione przez prawdziwych koneserów. Czym się charakteryzują i jak wybrać te najlepsze? Poznaj szczegółowe informacje i ciesz się wyjątkowym smakiem na co dzień!

Plantacje kawy w Kolumbii

Na znakomity smak i aromat kolumbijskiej kawy w dużym stopniu wpływa położenie geograficzne upraw. Tamtejszy klimat jest ustabilizowany, a temperatura wynosi 17-23 °C. Ponadto plantacje znajdują się na stokach Andów, nawet na wysokości 1800 m n.p.m. Jest to teren doskonale nasłoneczniony i bogaty w żyzne gleby. Dzięki temu koneserzy mogą cieszyć się bogatym smakiem i niesamowitym aromatem. Trudno się dziwić, że kawy kolumbijskie są tak chętnie wybierane. 

Pamiętaj, że nie każda kawa zachwyci Cię pierwszorzędną jakością, dlatego warto kupować je w polecanych punktach. Doskonałą propozycją może być oferta sklepu internetowego MK Cafe, który już od lat proponuje klientom najlepsze propozycje z różnych stron świata. To świetna wiadomość dla wymagających, którzy zawsze stawiają na produkty pierwszorzędnej jakości.

Jak smakuje kolumbijska kawa?

Kawy kolumbijskie mogą różnić się w smaku, a bukiet zależy od regionu, z którego pochodzą. Propozycje z regionu Guajira i Cesa wyróżniają się smakiem słodko-gorzkiej czekolady z subtelną nutą kwasowości. Natomiast kawa z okolic Bolivaru bogata jest w orzechowy smak i ma średnią kwasowość. Z kolei entuzjaści ziołowo-owocowych kompozycji powinni sięgnąć po kawę z regionu Quindio bądź Risaralda.

Wybierać możesz spośród wielu dostępnych propozycji, a oferta sklepu MK Cafe jest bardzo szeroka i zróżnicowana. Jeżeli cenisz różne nuty smakowe i egzotyczne aromaty, na pewno warto się z nią zapoznać i sięgnąć po swoje ulubione propozycje, a także odkryć zupełnie nowe. Teraz najlepsze kawy kupisz bez wychodzenia z domu.

Obróbka ziaren kolumbijskiej kawy

Kolumbijskie kawy to najczęściej Arabiki, więc poddaje się je obróbce na mokro. Taka metoda decyduje o wyrazistości smaku oraz aromacie czekolady, orzechów czy karmelu. Najczęściej w Kolumbii uprawia się ziarna Caturra, Supremo, Maragogype, Bourbon czy Typica. Odmiany te charakteryzują się dosyć delikatnym aromatem i bardzo niewielką kwasowością. Ponadto plantatorzy chwalą ich odporność na choroby i zdolność przystosowywania się do różnych warunków klimatycznych.

Kawy pierwszorzędnej jakości

Zanim kawy trafią do sklepu MK Cafe przechodzą kwalifikację jakości, w której eliminuje się ziarna z wadami wtórnymi i pierwotnymi. Kawa może trafić do kategorii Excelso, Supremo lub UGQ, które różnią się jakością oraz wielkością ziaren. Jedną z wielu interesujących propozycji może być znakomita Kawa Colombia Supremo, pełna wyjątkowego smaku i zniewalającego aromatu. To również solidna dawka energii, która na pewno postawi Cię na nogi. Koniecznie zapoznaj się z bogatą ofertą i sięgnij po propozycję idealnie dopasowaną do osobistych preferencji!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here