Żaden inny zapach nie kojarzy się tak mocno z domem, jak aromat świeżego pieczywa. Niestety samodzielne pieczenie chleba nie jest łatwym zadaniem. Na ratunek wszystkim wielbicielom chrupiącej skórki przychodzą producenci wypiekaczy do chleba. Są to automaty, w których łatwo przygotujemy domowy chleb. Na co zwracać uwagę podczas wyboru wypiekacza do chleba?

Wypiekacze do chleba – najważniejsze parametry

Zasada działania wypiekaczy do chleba jest bardzo prosta. Aby upiec domowy chleb, wystarczy tylko wybrać odpowiedni program na naszym automacie i odmierzyć składniki potrzebne do wypieku. Maszyna sama wszystko wymiesza, odpowiednio wygniecie ciasto, pozostawi do wyrośnięcia, a na końcu upiecze. Nie musimy niczego sami pilnować ani sprawdzać. Za pomocą wypiekacza przygotujemy różnego rodzaju chleby (w tym bezglutenowe i na zakwasie), bułki, bagietki oraz ciasto do pizzy i na makaron.

Podczas wybierania naszego wypiekacza zwróćmy przede wszystkim uwagę na jego moc. Na rynku znajdziemy maszyny o mocy od 250 W do nawet 1650 W. Optymalną mocą jest 800-1200 W. Za pomocą wypiekacza o takiej mocy możemy bez problemu upiec chleb nawet z mąki pełnoziarnistej. Automaty o słabszej mocy dadzą radę przygotować tylko pieczywo z mąki pszennej, która jest mniej wymagająca. Im wyższa moc, tym łatwiej wypiekacz poradzi sobie z upieczeniem chleba. Pamiętajmy jednak, że duży pobór mocy odbije się na naszych rachunkach za prąd.

Kolejną ważną kwestią jest wybór mieszadeł do wypiekacza. Automaty są zwykle wyposażone w jedno lub dwa mieszadła. Najlepiej rozejrzeć się za maszyną posiadającą w zestawie dwa mieszadła, które lepiej wyrobią ciasto na chleb niż jedno. Istotna jest też wielkość komory wypiekacza. Jeśli nie mamy dużej rodziny, nie ma sensu decydować się na największy model. Możemy też pomyśleć o automacie z możliwością ustawienia wagi chleba lub z wymiennymi pojemnikami. Ciekawą opcją jest również wypiekacz z dwiema komorami, w których można upiec dwa rodzaje chleba w tym samym czasie.

To, jaki chleb uzyskamy, zależy od wbudowanych programów pieczenia. Standardowy wypiekacz jest wyposażony w co najmniej kilka programów przeznaczonych do wypieku różnego rodzaju chleba. Jeśli zależy nam na konkretnym rodzaju pieczywa (np. bezglutenowym lub razowym) sprawdźmy, czy wybrany przez nas model na pewno jest w niego wyposażony. Niektóre wypiekacze posiadają również dodatkowe funkcje, które pozwalają na przygotowanie w nim dżemu lub marmolady.

Funkcje dodatkowe wypiekaczy

Oprócz wszystkich podstawowych parametrów wypiekacze mogą być wyposażone również w dodatkowe funkcje. Jedną z nich jest wybór stopnia zarumienienia skórki. Możemy sami zdecydować, czy mamy ochotę na chleb z jasną skórką, średnio zarumienioną czy ciemną. Producenci wypiekaczy często wyposażają je również w opcję opóźnionego startu. Co to oznacza? Urządzenie możemy zaprogramować w taki sposób, aby załączało się kilka godzin po ustawieniu wszystkich parametrów. Dzięki tej funkcji możemy ustawić wypiekacz na godziny poranne i po przebudzeniu cieszyć się świeżym, ciepłym chlebem.

Niektóre maszyny są wyposażone w funkcję automatycznego podtrzymywania ciepła. Jeszcze przez 60 minut po upieczeniu chleb będzie cały czas ciepły. Przydatny jest również wskaźnik dodawania składników. Jeśli lubimy pieczywo z dodatkami (np. ziołami, ziarnami lub owocami) to maszyna sama da nam znać, kiedy jest najlepszy moment na dodanie ich do ciasta. Inne dodatkowe funkcje i akcesoria, z którymi możemy się spotkać to ruszt na foremki, foremki do pieczenia bagietek i bułeczek, książki z przepisami, miarki do składników oraz nożyk i pędzelek piekarski.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Podczas wybierania naszego idealnego wypiekacza do chleba sprawdźmy, z czego została wykonana obudowa, czy maszyna jest wyposażona w wygodne okienko do kontrolowania konsystencji ciasta i czy pokrywę da się całkowicie zdjąć (łatwiej jest wtedy wyjąć gotowy chleb). Dobrze, jeśli forma do chleba została pokryta nieprzywierającą powłoką lub posiada powierzchnię adhezyjną. Przydatny jest również hak do wyciągania mieszadeł, stopy antypoślizgowe, schowek na przewód oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem lub w razie chwilowego braku prądu. Ceny wypiekaczy do chleba wahają się od 100 zł do ponad 600 zł. Lepie jednak nie ryzykować i nie kupować najtańszych, niemarkowych modeli. Sprawdzona marka da nam gwarancję, że urządzenie będzie działało prawidłowo, a my długo będziemy mogli cieszyć się domowym chlebem.

Szukasz najlepszego wypiekacza do chleba? Zajrzyj tu http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Wypiekacze-do-chleba/PAIN-PLAISIR-1-KG/p/7211002268.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here