Kuchnia polska choć jest kaloryczna, to jest także bardzo smaczna, i doceniana na całym świecie. Osoby, które przyjeżdżają z zagranicy doceniają sztukę kulinarną – polską jaką wyrobili sobie kucharze polscy. Kuchnie polską charakteryzuje kilka rzeczy. Po pierwsze Polacy przyrządzają dania z prawie każdego rodzaju mięsa. Po drugie nawet resztki i kości z mięs są wykorzystywane do przyrządzania bulionów, czy zup. Po trzecie polscy kucharze wykorzystują coraz częściej w tradycyjnych potrawach także egzotyczne przyprawy dostępne coraz częściej w sklepach spożywczych. Kuchnia polska jest na dzień dzisiejszy urozmaicona również o potrawy zagraniczne. Coraz więcej potraw pochodzi z Włoch, z Turcji, Chin, Japonii, Indii, Francji, czy też Egiptu. Każda z wymienionych kuchni ma kilka elementów ją wyróżniających. Najczęściej baza wszystkich potraw są dodatki i przyprawy. Kuchnia polska jest bardzo domowa, wiele rzeczy jest gotowanych i świeżych (sałatki, surówki, krojone pomidory z cebulką). Może dania mięsne są bardzo obfite w tłuszcze, ciasta i wypieki są pieczone na maśle, margarynie, ale te wszystkie dania przekąski oraz słodkości są bardzo smaczne. Bardzo popularne w polskiej kuchni są cista kruche, i biszkoptowe. W ostatnim czasie również bardzo często robione są ciasta francuskie.

http://www.stajniaaut.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here