produkty pszczele

Chcąc cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną, należy zadbać o odporność organizmu. Prawidłowo funkcjonujący system immunologiczny pełni kluczową funkcję w obronie przed szkodliwymi czynnikami. Jest jak bariera ochronna, którą wzmacnia się przez dobrze zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiednie wysypianie się, odpoczynek oraz unikanie używek. Istnieją produkty, które dodatkowo pomagają wspierać witalność, a wśród nich na szczególną uwagę zasługuje miód, pyłek kwiatowy i propolis.

Znany i lubiany miodek

Miód stosowany jest od wieków, nie tylko ze względu na pyszny smak, ale też właściwości zdrowotne. Istnieje wiele gatunków tego specjału, które wyróżniają się charakterystycznymi cechami roślin, z których nektaru powstały. Każdy rodzaj tego słodkiego dobrodziejstwa jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.

W miodzie znajduje się m.in. inhibina – enzym hamujący rozwój drobnoustrojów, obfituje również we flawonoidy, polifenole i kwas askorbinowy, które słyną z właściwości antyoksydacyjnych – zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają rozwojowi stanu zapalnego, osłaniają komórki przed uszkodzeniem, wspierają zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Zawarte w miodzie proebiotyki wspierają naturalną mikroflorę jelit, która ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Dodatkowo w tym pszczelim specjale obecne są witaminy z grupy B, żelazo, miedź cynk, które również są istotne dla regeneracji komórek.

Z racji tego, że miód ma przyjemny smak i można go wykorzystywać w rozmaity sposób w kuchni, jest lubianym naturalnym antybiotykiem, który stosowany jest przez cały rok profilaktycznie. Jego smak sprawia, że chętnie zjadają go także dzieci. Warto codziennie na czczo przyjmować szklankę wody z miodem i cytryną. Można też stosować przestudzone ziołowe napary wzbogacone pszczelą słodyczą, imbirem, pigwą i kardamonem, a gdy pojawi się przeziębienie, warto stosować mleko z miodem i czosnkiem.

Pyłek, propolis i mleczko pszczele

Mniej znane, choć w ostatnim czasie cieszący się rosnącą popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania, są także takie specjały, jak pyłek kwiatowy, propolis i mleczko pszczele. Decydując się na ich zakup, należy zwrócić uwagę, by pochodziły ze sprawdzonych, zaufanych pasiek, które cieszą się dobrą opinią konsumentów. Wszystkie wymienione produkty obfitują w składniki odżywcze, które wykazują działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Miód spożywamy w rozmaitej formie, natomiast wiele osób zastanawia się, jak przyjmować pozostałe pszczele specyfiki. Pyłek kwiatowy należy sproszkować i przyjmować namoczony wodą, mlekiem lub połączony z miodem. Może być użyty także jako posypka do miodu lub musli.

Kolejnym naturalnym stymulatorem odporności jest pochodzący z wydzielin owadów i żywic roślinnych propolis. Najbardziej przyswajalną jego formą jest nalewka. Po przyrządzeniu środek dawkuje się po kilkanaście – kilkadziesiąt kropelek dziennie, rozrabia się je na łyżeczce z wodą z cukrem lub miodem. W propolisie znajduje się ponad 300 substancji aktywnych biologicznie, które wspierają prawidłową pracę organizmu.

Mleczko pszczele nazywane eliksirem długowieczności jest trudniej pozyskać niż miód, propolis, czy pyłek kwiatowy, dlatego też jego dostępność jest mniejsza, a cena wyższa. Jest to wydzielina gardzielowa młodych, silnych pszczół, która obfituje m.in. w cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy, sole mineralne, białka, lipidy, kwasy tłuszczowe oraz acetylocholinę. Dostępne jest w formie świeżej, mrożonej, można kupić je liofilizowane, a także w postaci tabletek.

Dzięki intensywnej pracy małych skrzydlatych owadów możemy cieszyć się dobrodziejstwem naturalnych produktów, które dostarczają całą gamę witamin i substancji odżywczych. Sprawdź, w jaki sposób możemy odwdzięczyć się pszczołom i o nie zadbać, odwiedzając stronę Fundacji https://www.pszczolamusibyc.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here