Włoska pizza ma w Polsce wielu zwolenników. Jeżeli też się do nich zaliczasz, z pewnością doskonale znasz smak dania w wersji tradycyjnej. Poznaj więc kilka sprawdzonych przepisów, które zaskoczą Cię nowoczesnym podejściem do pizzy.

Polacy chętnie zamawiają pizzę w miejscach takich jak I Love Pizza w Gdańsku, które nie ograniczają się wyłącznie do dań w wersji klasycznej. Wychodzą one naprzeciw oczekiwaniom gości i pozwalają im tworzyć własne kompozycje, w 100% zgodne z ich preferencjami smakowymi. I Ty możesz samodzielnie przygotować doskonałą pizzę, korzystając z poniższych przepisów.

Przepis na oryginalne włoskie ciasto

Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Odpowiednio przygotowane – jest cienkie i nie traci przy tym swojej miękkości ani chrupkości. Aby uzyskać taki efekt, trzeba zacząć od właściwego przepisu.

Składniki:

  • 600 g mąki włoskiej (typ 00)
  • 365 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Zacznij od przygotowania rozczynu: 1/3 szklanki mąki wymieszaj z 1 łyżką wody, a następnie wkrusz drożdże i dodaj cukier. Pozostaw na 15 minut i dodaj pozostałe składniki. Zacznij wyrabiać ciasto, delikatnie ugniatając je opuszkami palców. Gdy ciasto nabierze elastyczności, odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach przykryj wierzch podziurkowaną folią spożywczą i umieść ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc lub na kilka godzin. Po upływie tego czasu wyjmij miskę i odstaw ją w ciepłe miejsce. Po ok. 1 godzinie ciasto można formować w placki o średnicy ok. 30 cm.

 Baza już gotowa, czas więc przyrządzić pizzę w wariantach, które przypadną do gustu smakoszom tego włoskiego dania.

  • Pizza bianca

Sos pomidorowy to standard, dlatego ciekawych doznań smakowych może dostarczyć odmiana w postaci sosu białego (śmietanowego). Dzięki dodatkowi czosnku i parmezanu pizza stanie się bardziej wyrazista. To jednak nie koniec składników – za ostateczny smak dania odpowiadają białe szparagi, kapary oraz rukola.

Pizzę w takiej wersji możesz zamówić m.in. w I Love Pizza w Gdańsku.

  • Pizza „Z piekła rodem”

To propozycja dla osób, które nie stronią od bardzo pikantnych dań. Swoją diabelską ostrość zawdzięcza m.in. dodatkowi peperoncino – młodej papryczki, która charakteryzuje się wysokim stopniem pikantności.

Drożdżowy spód posmaruj sosem pomidorowym. Wyłóż na wierzch plastry mozzarelli, a następnie posiekany drobno czosnek, kiełbasę chorizo, drobno pokrojoną papryczkę i plasterki boczku. Całość posyp serem gorgonzola oraz parmezanem. Piecz przez kilka minut. Przed podaniem ułóż na wierzchu garść rukoli.

  • Pizza mascarpone

Chociaż serek mascarpone kojarzy się z włoskim tiramisu, może stanowić także dodatek do pizzy.

Ciasto drożdżowe posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż plastry mozzarelli. Dodaj plastry szynki prosciutto, a następnie nałóż miejscami serek mascarpone. Całość upiecz, a następnie udekoruj liśćmi rukoli.

Jeżeli pizza jest Twoim ulubionym daniem, wypróbuj je w zupełnie nowej odsłonie. Wyjątkowa kompozycja smaków będzie dla Ciebie zaskoczeniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here