W obecnych czasach często spożywamy posiłki w pośpiechu. I choć przyzwyczailiśmy się do tego, czasem czujemy, że brakuje nam wspólnych chwil przy stole w gronie rodziny. Celebrowanie obiadu ma ogromne znaczenie podobnie jak ładnie nakryty stół. Jednak skompletowanie zastawy stołowej, która będzie wpasowywać się do stylu naszego wnętrza, nie jest wcale tak łatwym zadaniem. Z tego tekstu dowiesz się jak pięknie udekorować stół przy pomocy zastawy obiadowej.
Klasyczne i nowoczesne białe talerze obiadowe
Biel w kompletach obiadowych nieustannie kojarzy nam się z porcelaną oraz ceramiką stołową. W klasycznym wydaniu dostępne na rynku naczynia urzekają nas przede wszystkim regularnymi formami oraz delikatnymi zdobieniami. Mowa tu zarówno o akcentach dekoracyjnych np. w postaci kwiatów, jak i subtelnych żłobieniach.
Nowoczesne talerze obiadowe charakteryzują się intrygującym designem, inspirowanym formami organicznymi, a także przemysłowymi. To właśnie tutaj silna geometryzacja przeplata się z opływowymi kształtami i asymetrią. Dochodzą do tego także nowoczesne materiały. Na przykład talerze wykonane z tworzywa sztucznego są na tyle eleganckie, że nie kojarzą się już nam z czymś mało estetycznym i niskiej jakości.
Ponadczasowość i użyteczność – czy to możliwe?
Podczas zakupu zastawy obiadowej musimy mieć na uwadze fakt, że moda na nietypowe formy przemija bardzo szybko. Jeśli cenimy sobie ponadczasowe piękno, zainwestujmy w klasyczną, a przede wszystkim wysokiej jakości porcelanę, która z pewnością będzie odpowiednia na każdą okazję. Nieważne czy będzie to kolacja dla najbliższych czy kilkunastoosobowe przyjęcie urodzinowe. Klasyczne rozwiązania zachwycą każdego prostą formą oraz uniwersalnością. Komplety obiadowe pozbawione wzorów i zdobień nadają się także do zmywarki.
Jak udekorować stół?
Sposób udekorowania stołu jadalnego w dużej mierze zależy od tego, w jakim stylu urządziliśmy nasze mieszkanie, a przede wszystkim kuchnię. Kluczem do sukcesu przy udanej dekoracji jest konsekwencja. Jeśli nie nie zadbamy o spójność to na naszym stole powstanie swoistego rodzaju misz-masz, który zamiast dekorować, będzie szpecił.
Do rzeczy, jeśli mamy eleganckie, klasyczne wnętrze, to dekoracja naszego stołu powinna być utrzymana w tej stylistyce. Postawmy na proste rozwiązania bez sztucznych dodatków, które zamiast dekorować będą przytłaczać. Niewielki flakon z kwiatami i ładne serwetki w połączeniu z eleganckimi talerzami obiadowymi w zupełności wystarczą. To, czy na stole położymy obrus, zależy wyłącznie od naszych osobistych preferencji. Jeśli jednak wolicie podziwiać drewniane blaty, obrus nie jest koniecznością.
Jeżeli zależy nam na minimalistycznej dekoracji, możemy wykorzystać do jej stworzenia różne detale, które znajdują się w każdym domu. Do przygotowania stołu na przyjęcie gości wystarczy np. kilka wstążek lub kwiaty i gałązki z domowego ogrodu. Okazuje się też, że serwetki wyglądają zupełnie inaczej, jeśli dołączymy do nich tasiemkę lub gałązkę świerku.
Wszelkiego rodzaju napoje, a w szczególności wodę i wino warto przelać do karafki. Jeśli podczas spotkania mamy w planach zaserwować naszym gościom kilka rodzajów alkoholi, kieliszki powinny zostać ustawione w kolejności spożywania napojów (zaczynając od prawej strony).
To, co zazwyczaj decyduje o wrażeniu elegancji w restauracji, jest pięknie nakryty stół. Choć na co dzień w naszych domach to rozwiązanie nie jest potrzebne, powinniśmy skorzystać z niego podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Pusty stół możemy ozdobić bieżnikiem, świecami lub wazonem z kwiatami – wtedy zawsze będziemy przygotowani na wizytę niespodziewanych gości.