Komory temperaturowe i szokowe

W jaki sposób mieć pewność, że nowy produkt wypuszczany na rynek spełni wszelkie wymagania związane z testami jakościowymi, w których najważniejszą rolę gra wpływ temperatury? W tym celu stosowane są komory temperaturowe i komory szokowe. Czym są i gdzie wykorzystywane są takie urządzenia?

Komory temperaturowe i szokowe – czym dokładnie są?

Zacznijmy jednak od krótkiego wyjaśnienia, czym są te urządzenia. Komory temperaturowe to podstawowe wyposażenie każdego laboratorium wykonującego testy produktów, które dopiero wejdą na rynek. Jak doskonale wiemy, zdecydowana większość artykułów spożywczych, kosmetycznych, leków, a nawet urządzeń elektrycznych musi zostać sprawdzona pod kątem zachowania w różnych warunkach temperaturowych.

Komory temperaturowe dają możliwość przeprowadzenia takich testów w bardzo szerokim spektrum scenariuszy. Wysokiej jakości zaawansowane komory temperaturowe pozwalają na wykonanie testu w temperaturach od -70 do nawet 200 stopni Celsjusza.

Czy jednak temperatura to jedyny czynnik, który bierze się pod uwagę podczas wykonywania testów produktowych? Z pewnością najistotniejszy, dlatego coraz częściej wykorzystuje się także specjalne urządzenie, które pozwala symulować gwałtowną zmianę temperatur, co zapewni nam dostęp do informacji, jak nowy produkt zachowa się w tych warunkach. Do tego celu stosuje się komory szokowe.

Jaka jest różnica pomiędzy komorami temperaturowymi i szokowymi?

Zarówno komory temperaturowe, jak i komory szokowe badają wpływ temperatury na działanie i żywotność nowych rozwiązań, które mają wejść na rynek. Jakie są różnice pomiędzy tymi urządzeniami? Komora temperaturowa imituje stałą, stabilną i równomiernie rozłożoną temperaturę na całej powierzchni, co pozwala inżynierom na zweryfikowanie, jak długo produkt jest zdatny do użytkowania przy bezpośredniej interakcji z konkretną wartością temperaturową.

Komory szokowe natomiast sprawdzają reakcję produktu na nagłą, intensywną zmianę temperatury. Wyobraźmy sobie sprzęt wojskowy, który najpierw poddawany jest średniej temperaturze 25 stopni Celsjusza, która nagle, w ciągu kilkunastu sekund wzrasta do około 200 stopni Celsjusza. Jak zachowa się ten sprzęt? Czy będzie on dalej tak wytrzymały i zdatny do użytku?

Zarówno komory temperaturowe, jak i komory szokowe są niezwykle istotne przy opracowywaniu prototypów nowych rozwiązań w licznych branżach.

Dwa urządzenia i różne zastosowania – gdzie wykorzystuje się komory temperaturowe i szokowe?

Komora temperaturowa i komora szokowa to niezwykle istotne, uzupełniające się technologie, dzięki którym możemy być pewni, że rozwiązania, które wejdą na rynek, spełnią restrykcyjne wymagania związane z wpływem temperatury. Dlatego też komory temperaturowe i komory szokowe wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym, przemyśle farmaceutycznym, branży kosmetycznej, czy branży przetwórczej.

Ale nie zapominajmy o przemyśle. Branża motoryzacyjna i lotnicza, a także wojskowość bardzo często wykorzystuje urządzenia badające wpływ skrajnych warunków temperaturowych na działanie podzespołów i innych istotnych elementów działania sprzętu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here