Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne dla każdego, ale niektóre produkty spożywcze są szczególnie istotne, aby pozbyć się problemów, które dotykają kobiety – jak kruche kości, problemy hormonalne, w czasie ciąży i rak piersi. Niektóre produkty są bogate w składniki odżywcze (często więcej niż jeden), które pomogą skutecznie ochronić nasz organizm i zapewnić jego sprawną pracę nawet w podeszłym wieku.
Edamame.
Te smaczki strąki soi są pełne błonnika, dobrych tłuszczów i estrogenów. Zawierają również dużo związków, zwanych izoflawonami. Mogą być przydatne zwłaszcza w okresie menopauzy. Na przykład mogą pomóc w uderzeniach gorąca. Jeśli jednak miałaś raka piersi, warto unikać tej soi.
Jarmuż.
Zielone liście bogate są w witaminę K, która współdziała z wapniem i witaminą D, aby utrzymać zdrowe i mocne kości. Jedna porcja jarmużu zawiera więcej niż 20% zalecanej dziennej porcji witamin A i C.
Szparagi.
Jeśli szukasz innego sposobu na budowanie kości, dzięki witaminie K, pomyśl o tych warzywach. Pół szklanki szparagów zapewnia jedną trzecią zalecanej ilości witamin. Ponadto są pełne kwasu foliowego, który chroni przed wadami wrodzonymi u płodu, takimi jak rozszczep kręgosłupa.
Fasola.
Zawiera dużą ilość. Jednocześnie nie ma tłuszczu, w przeciwieństwie do mięsa. Jest też bogata w błonnik. Może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, częstość bicia serca. Chroni przed chorobami serca.
Zwykły, niskotłuszczowy jogurt.
Zawiera ponad 50% wapnia. Jest to więcej niż jedna trzecia zalecanej porcji wapnia dziennie. Warto wybrać taki, który wzbogacony jest w witaminę D.