Grille gazowe cały czas budzą pewne kontrowersje, ale są bardzo konkretne powody, dla których nie tylko amatorzy spędzania czasu na powietrzu, ale również profesjonalni szefowie kuchni, stawiają właśnie na nie. Takich argumentów jest sporo, ale warto poznać chociaż te najbardziej podstawowe.
Precyzyjna kontrola temperatury
Nawet w przypadku doskonałej jakości grilla na węgiel, kontrola temperatury wymaga nie tylko potężnych umiejętności, ale i szczęścia, bo zmiany są w pewnym zakresie losowe, zależne od paliwa. Tymczasem dobry jakościowo grill gazowy Weber lub innej renomowanej marki nie tylko może dokładnie wskazywać temperaturę, ale przede wszystkim dzięki niezmienności paliwa pozwala ją utrzymać z bardzo dużą precyzją. Oczywiście – w przypadku niektórych dań będzie to może nie tak istotne, ale dziś nawet amatorzy na grillach przygotowują potrawy, które na kontroli temperatury mogą wiele zyskać.
Szybkie przygotowanie i łatwe czyszczenie
Rozpalenie grilla na brykiet, a później jego wyczyszczenie, podobnie zresztą jak i samo używanie, czyli przesuwanie żaru, dokładanie paliwa i tak dalej, to wszystko procesy nie tylko dość kłopotliwe, ale też czasochłonne. W przypadku grilla gazowego wszystko ulega w oczywisty sposób uproszczeniu i przyspieszeniu. Ma to duże znaczenie, ponieważ pozwala wykorzystać nawet krótki okres ładnej pogody i przede wszystkim sprawia, że spotkanie przy grillu może nareszcie być zupełnie spontaniczne. Łatwość czyszczenia zapewniona dzięki przemyślanej i ergonomicznej konstrukcji to też plus dlatego, że w kolejnych użyciach nie ma już ryzyka przypalenia jakichś starych resztek, a więc smak i zapach kolejnych potraw mogą pozostać doskonałe.
Możliwość kontroli smaku
Najzagorzalsi miłośnicy grilla na węgiel często twierdzą, że w grillu gazowym nie da się uzyskać charakterystycznego, dymnego smaku. Oczywiście, że się da! Służą do tego aromatyzery, czyli specjalne urządzenia (choć to w tym przypadku aż za duże słowo) wbudowane w grillach gazowych. Niektóre grille gazowe Weber pozwalają po prostu dodać w czasie przygotowywania potrawy w specjalnie wyznaczonym miejscu precyzyjnie odmierzoną dawkę zrębków drewnianych lub innych dodatków. Działanie aromatyzerów w pewnym sensie przypomina działanie wędzarni, ale znów – jest to bardzo precyzyjny mechanizm, który pozwala rozbudować drzewne i dymne nuty w potrawach, zapewniając przy tym znacznie lepszą kontrolę. Przy okazji – aromatyzery w grillach gazowych pozwalają rozbudować paletę aromatów znacznie bardziej niż wtedy, kiedy zawsze korzysta się w tym celu po prostu z dymu z brykietu.