molekuły

Jedzenie od zawsze było niezwykle ważnym aspektem w życiu człowieka. O ile kiedyś, jedzenie pełniło jedynie bardzo podstawową funkcję zaspokojenia głodu i dostarczenia organizmowi energii do życia, o tyle w XXI wieku jedzenie (zwłaszcza na mieście) urosło do rangi wydarzenia kulturalnego. W dzisiejszych czasach bardziej od tego co jemy, liczy się to jak jemy i gdzie jemy. Szybko rozwijające się programy i blogi kulinarne na każdym kroku zachęcają nas do gotowania coraz wymyślniejszych dań samodzielnie w domu, a restauracje prześcigają się w przygotowaniu coraz to atrakcyjniejszego menu i nowych konceptów gastronomicznych. Obecnie, jedząc w określonych restauracjach, wyznaczamy nierzadko również swój status społeczny. 

W związku z tym, że jedzenie na mieście, w restauracjach, gastro-barach, restauracjach kuchni molekularnej i innych wystawnych miejscach stało się niezwykle modne, stale szukamy nowych, ciekawych miejsc i doznań smakowych. Jeżeli zależy Tobie na wyjątkowych doznaniach smakowych, zaskakującej formie potraw oraz niebanalnym stylu podania dań, koniecznie dowiedz się czym jest kuchnia molekularna. Sprawdź, na czym polega ten wyjątkowy styl gotowania i przygotowywania potraw, który zauroczył już bardzo wielu smakoszy z całego świata. Sprawdź jak działa kuchnia molekularna i co zapewniło jej taką popularność w ostatnich latach.  

Czym jest kuchnia molekularna? 

Trend kuchni molekularnej narodził się już w 1988 roku. Wszystko zaczęło się od francuskiego chemika Herve Thisa i węgierskiego fizyka Nocholasa Kurti. Mężczyźni postanowili połączyć swoje naukowe wykształcenie z zamiłowaniem i pasją do gotowania. Tak oto narodził się styl gotowania wykorzystujący wyłącznie naturalne składniki oraz wzajemne oddziaływanie procesów chemicznych i fizycznych. Niech nikogo jednak nie zwiedzie obecność chemii i fizyki – kuchnia molekularna jest zdrowa i całkowicie bezpieczna dla zdrowia, ponieważ wykorzystuje tylko i wyłącznie dobre procesy występujące normalnie w środowisku naturalnym. 

Kuchnia molekularna opiera się na wykorzystywaniu zjawisk chemicznych i fizycznych do nadania żywności oryginalnej formy i zaskakującego smaku i aromatu. Przyrządzenie dań kuchni molekularnej jest bardzo czasochłonne i wymaga zastosowania zaawansowanej wiedzy naukowej z wielu dziedzin. Z tego powodu dania kuchni molekularnej nie należą do najtańszych, jednak warto ich skosztować ze względu na absolutnie niesamowite doznania smakowe i estetyczne. 

Wiedza o poszczególnych właściwościach chemicznych i fizycznych składników, pozwala kucharzom kuchni molekularnej na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji, formy i charakteru bez wykorzystania jakichkolwiek barwników, zagęszczaczy czy konserwantów. Jedną z najpopularniejszych metod stosowanych w kuchni molekularnej jest tworzenie „mrożonek” przy pomocy ciekłego azotu, który zamraża potrawę bez ingerencji w jej smak, aromat i skład substancji odżywczych. 

Jeżeli zainteresował Cię ten niesamowity trend w gastronomii, jakim jest kuchnia molekularna, koniecznie zorganizuj dedykowany pokaz dla siebie, rodziny i przyjaciół. Zaskocz gości swojego wydarzenia nietuzinkowym podejściem do serwowanych dań kuchni molekularnej oraz spraw sobie i innym odrobinę magii dzięki barowi molekularnemu. Wybierz zaufaną i sprawdzoną ekipę kucharzy z thefood.pl. 

Przekonaj się, że kuchnia modernistyczna, zwana popularnie kuchnią molekularną jest nowoczesnym, zaskakującym i przede wszystkim zdrowym i opartym na naturalnych składnikach podejściem do gastronomii. Dzięki wypracowanym przez lata metodom i długoletniemu doświadczeniu, eksperci kuchni molekularnej wyczarują na Twojej imprezie okolicznościowej niejedną kulinarną niespodziankę. Daj się zaskoczyć nietypowym potrawom, które powstają w oparciu o procesy naturalnie występujące w przyrodzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here